Ga naar de inhoud
Entertainment

Ray uit Verslaafd verkiest bier boven zijn gezin: 30 blikjes per dag

Verslaafd Beeld © Verslaafd

Dagelijks zo’n 30 blikjes bier wegtikken: dat is wat de 49-jarige Ray al ruim tien jaar doet. Alleen ’s ochtends kan zijn vrouw nog met hem praten, daarna maakt hij ruzie of valt hij in slaap. Een interventie met het team van 'Verslaafd' is de enige mogelijkheid om hem te helpen.

"Na het eerste biertje zit er geen stop meer op. Dan gaat het in één tempo door"

Het is dochter Anouchka die de noodklok luidt. Zij mist haar vader enorm en ziet hoe haar moeder gebukt gaat onder zijn verslaving. Tonny en Ray zijn al meer dan dertig jaar samen. Als hun dochter geboren wordt raakt Tonny depressief en is het vader Ray die zo’n twee à drie jaar de zorg volledig op zich neemt. "Ik denk dat hij daar ook wel een enorme knauw van heeft gekregen", aldus Anouchka.

Als Rays vader plotseling overlijdt, begint hij steeds meer te drinken. Enkele jaren later raakt hij ook nog zijn baan kwijt en verlies hij zich volledig in zijn alcoholgebruik. "Dat heeft hem zoveel gedaan dat als hij nu nog een busje van hen zou zien, of een collega, dan weet ik niet wat hij zou doen. Die haat zit zo diep en daardoor is hij ook zijn vertrouwen in mensen verloren", vertelt Tonny.

Niet
Lees ook:
Niet alleen zorgen om moeder in Verslaafd, óók om dochter

Inmiddels gaan er per dag zo’n 30 blikjes bier doorheen en is Anouchka de wanhoop nabij. "Ik ben heel bang dat hij de vijf jaar niet meer gaat halen", zo verwoordt ze haar angst. "Je kan niet een hele dag leven op een halve boterham en voor de rest alleen maar drank. Dat houdt niemand vol." Ook Tonny ziet met lede ogen aan hoe de liefde van haar leven zich kapot drinkt: "Ik heb echt een ontzettend lieve man tot een uur of twaalf, daarna gaat 'ie beginnen. Na vijven is er geen gewoon gesprek meer mogelijk." 

Het is dan ook nu of nooit voor Ray, die uiterst rustig op het team van Verslaafd reageert. "Ik weet zelf ook wel dat het niet goed ging", vertelt hij. "Na het eerste biertje zit er geen stop meer op. Dan gaat het in één tempo door." Hij pakt dan ook met liefde zijn koffers: "We gaan er duizend procent voor."

Ex-verslaafde
Lees ook:
Ex-verslaafde krijgt tweede kans door team Uitstel van Executie

Dat zijn tijd in de kliniek hem goed doet wordt duidelijk als presentator Ewout Genemans hem halverwege op komt zoeken. "Vanaf het moment dat jullie mij hier af hebben gezet, heb ik het gevoel alsof ik hier hoor. Je wordt gelijk geaccepteerd, ongeacht hoe je eruit ziet of wat je hebt gedaan." Inmiddels ziet hij ook in dat hij zijn vrouw al die jaren voor lief heeft genomen. "Weer een hele innige band met met mijn vrouw, dat is wel een streven."

Omdat Ray eenmaal weer thuis geen sponsor heeft en ook niet naar bijeenkomsten gaat, vreest zijn familie het ergste. Toch wijst een onverwachte drugstest uit dat hij zich aan de regels houdt. Helaas wordt aan het einde van de aflevering duidelijk dat Ray kort na de opnames alsnog is teruggevallen. Hopelijk lukt het hem om op zijn eigen manier toch nuchter te blijven.

Ewout
Lees ook:
Ewout Genemans maakt serie over medium Jomanda

Verslaafd is elke dinsdag om 20.30 uur te zien bij RTL 4. Kijk de aflevering met Ray hier terug.