Ga naar de inhoud
Entertainment

Volgens Fieldlab kunnen we deze zomer weer hossen op festivals

Festival Beeld © ANP

Met bijna zeven proefevenementen achter de rug is Fieldlab Evenementen voorzichtig optimistisch over de komende zomer. Volgens programmamanager Pieter Lubberts is het mogelijk om vanaf mei of juni weer veilig evenementen te organiseren, maar daarin heeft de politiek wel de regie.

"Ik denk dat er in mei, juni echt wel weer wat meer kan, als de politiek het aandurft"

"Ik denk dat er in mei, juni echt wel weer wat meer kan, als de politiek het aandurft", zegt Lubberts tegen ANP. "Met bijvoorbeeld sneltesten vooraf zou er dan echt meer kunnen, maar het zit hem erin of de politiek het aandurft evenementen mogelijk te maken in een ernstige situatie."

Bezoekers zijn volgens Lubberts echt wel bereid zich te houden aan bepaalde maatregelen, als dat betekent dat ze weer naar onder meer een festival, theatervoorstelling of concert kunnen gaan. "Die testen wennen wel. Het is vervelender dat je niet naar iets unieks toe kan gaan dan dat je daar van tevoren een test voor zou moeten doen."

NN
Lees ook:
NN North Sea Jazz Festival verplaatst naar 2022

Na een zakelijk congres, theatervoorstelling, voetbalwedstrijden en dit weekend twee festivals heeft Fieldlab inmiddels veel data verzameld over veilige evenementen in coronatijd. "We zijn de data aan het analyseren en we hebben een risicomodel samengesteld waaraan parameters kunnen worden toegevoegd, zoals bijvoorbeeld de hoogte van de besmettingsgraad", vertelt hij. "Als je alles bij elkaar gooit dan zijn de eerste verwachtingen dat je een heel veilig evenement kunt organiseren, misschien niet met 100 procent capaciteit maar wel met 50 procent."

Hoewel dit weekend bij de festivals op het Lowlands-terrein per dag 'slechts' 1500 mensen aanwezig zijn, kun je dat volgens Lubberts toch vergelijken met een normaal bezoekersaantal. "Het is niet zo dat als je 60.000 man bij elkaar brengt het betekent dat er een veel hoger besmettingsrisico is. Het gaat erom wat een individu aan contacten maakt."

Snelle
Lees ook:
Snelle verzet concerten in AFAS Live naar volgend jaar
Bron: ANP / RTL Boulevard