Entertainment

Srebrenica-film Quo vadis Aida? sleept grote prijs in de wacht

15 maart 2021 09:22 Aangepast: 15 maart 2021 14:44
Beeld © ANP

De Bosnische film 'Quo vadis, Aida?', met daarin onder anderen de Nederlandse acteurs Raymond Thiry, Reinout Bussemaker en Juda Goslinga, heeft een grote Amerikaanse prijs in de wacht gesleept. Het drama van regisseur Jasmila Žbanić won de juryprijs op het Miami Film Festival, meldt 'The Hollywood Reporter'.

"Ik ben vooral blij dat de film op deze manier een groter publiek gaat bereiken en de slachtoffers van Srebrenica hopelijk ook in de toekomst niet worden vergeten"

De film, die vanwege de coronamaatregelen pas eind april in première gaat, gaat over de val van Srebrenica en de daaropvolgende genocide, gepleegd door Bosnisch-Servische troepen. Die kostte meer dan 7000 moslimjongens en -mannen het leven. De drie acteurs van eigen bodem spelen Nederlandse blauwhelmen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Raymond Thiry vertelt over zijn eigen Penoza-serie Doodstil

Acteur Raymond Thiry noemt zichzelf een 'heel trots klein radartje" nu het Srebrenica-drama Quo vadis, Aida? waar hij in meespeelt een Oscarnominatie heeft ontvangen. De acteur, bij het grote publiek bekend als Luther uit de serie Penoza, speelt majoor Franken, een van de Dutchbatters die in 1995 de bevolking van de enclave niet kon beschermen tegen de Bosnische Serviërs. "Ik had helemaal niet door dat de nominaties vandaag al waren", bekent hij. "Maar de Dutchbat-app, waar alle Nederlandse acteurs en crewleden in zitten, ontplofte een kwartier geleden. Het succes van deze film is vooral een groepsverdienste. Het is heel fijn en feestelijk dat zo'n bijzondere film ook in Hollywood weet op te vallen."

Raymond zou het leuk vinden als Quo vadis, Aida? het beeldje nu ook wint. Maar belangrijker vindt de acteur dat de film wordt gezien, ook in Nederland. "Het is in de eerste plaats een monument voor de vreselijke dingen die in Srebrenica zijn gebeurd. Natuurlijk streelt het mijn ego om te zeggen dat ik nu te zien ben in een Oscarkanshebber. Maar ik ben vooral blij dat de film op deze manier een groter publiek gaat bereiken en de slachtoffers van Srebrenica hopelijk ook in de toekomst niet worden vergeten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen Khaleesi in Undercover-film, wél deze Penoza-ster

Quo vadis, Aida? won al een groot aantal buitenlandse prijzen en is dit jaar tevens de Bosnische inzending voor de Oscars.

ANP/RTL Boulevard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore