Ga naar de inhoud
Entertainment

RTL blijft achter Martijn Koning staan na roast Thierry Baudet

Martijn Koning Beeld © ANP

RTL neemt geen afscheid van cabaretier Martijn Koning (42) nu er commotie is ontstaan over zijn 'roast' van Thierry Baudet (38) in 'Jinek' donderdagavond. Dat laat de zender vrijdag weten. RTL en 'Jinek' boden eerder op de dag wel excuses aan voor de gang van zaken.

"Betekent niet dat hij in de toekomst niet meer welkom is als gast bij RTL.

"Martijn Koning staat niet meer gepland in Jinek & RTL Nieuws: De strijd om de Kiezer", meldt een woordvoerder. "Maar dat betekent niet dat hij in de toekomst niet meer welkom is als gast bij RTL." De komiek verzorgt met regelmaat bijdragen in programma's van RTL. Ook maakte hij voor de zender een oudejaarsconference.

Baudet loopt weg bij Jinek en Rutte wil niet samen met GroenLinks

02:02
Martijn
Lees ook:
Martijn Koning laat zich uit over roast Baudet bij Jinek

In zijn korte conference donderdagavond refereerde Martijn onder meer aan de Joodse afkomst van Baudets verloofde. De politicus lag de afgelopen maanden geregeld onder vuur vanwege antisemitische uitlatingen in app-groepen van zijn partij. Ook haalde de cabaretier de deels Indonesische afkomst van de omstreden FVD-politicus aan.

RTL en Jinek stelden vrijdagochtend dat Martijn met zijn grappen een grens had overschreden en distantieerden zich daarom volledig van de inhoud van de bijdrage van de cabaretier. Koning zelf snapt dat RTL boos is, maar stelt dat zowel de redactie als de zender weten wat voor grappen hij maakt: "Ik ben vaker in het programma geweest om commentaar op politici te geven. Ik kan daar met gestrekt been ingaan, dat weten ze."

Verbazing
Lees ook:
Verbazing alom door Thierry Baudet en Martijn Koning bij Jinek

Veel collega-cabaretiers spraken vrijdag hun steun uit voor de grappenmaker. Freek de Jonge vond het optreden 'niet smaakvol' maar noemt het 'een beetje kinderachtig' dat RTL en Jinek hun excuses aanboden. "Je vraagt een cabaretier zijn ding te doen, en hij doet dat op zijn manier", aldus de 76-jarige komiek. Hij noemt het 'inmiddels bijna een cliché dat Baudet tijdens een uitzending wegloopt om indruk te make'". Eerder deed de voorman van Forum voor Democratie dit ook bij Met het oog op morgen en De Vooravond.

'Roast'
Lees ook:
'Roast' Thierry Baudet in Jinek valt niet in de smaak