Ga naar de inhoud
Entertainment

Freek de Jonge vindt excuses RTL roast Baudet 'kinderachtig'

Freek de Jonge (76), de nestor van het Nederlandse cabaret, vindt het 'een beetje kinderachtig' dat RTL en Jinek vrijdag hun excuses aanboden voor de roast van Thierry Baudet (38) door cabaretier Martijn Koning (42). Dat stelde hij vrijdag in het NPO-programma '1 op 1'.

"Je vraagt een cabaretier zijn ding te doen, en hij doet dat op zijn manier"

Thierry Baudet werd zo boos van de harde grappen dat hij wegliep van tafel. RTL en Jinek stelden vrijdag dat Martijn Koning een grens had overschreden. "Je vraagt een cabaretier zijn ding te doen, en hij doet dat op zijn manier", aldus de 76-jarige komiek. Hij noemt het 'inmiddels bijna een cliché dat Baudet tijdens een uitzending wegloopt om indruk te maken'. Eerder deed de voorman van Forum voor Democratie dit ook bij Met het oog op morgen en De Vooravond.

Baudet loopt weg bij Jinek en Rutte wil niet samen met GroenLinks

02:02
'Roast'
Lees ook:
'Roast' Thierry Baudet in Jinek valt niet in de smaak

De Jonge vond het optreden van Koning overigens ook 'niet smaakvol en niet heel grappig'. "Ik heb nergens erg moeten lachen, al weet ik niet of dat nou een criterium moet zijn. Maar het is wat onfris om over het uiterlijk van Baudet te beginnen, zelfs als je kan zeggen: hij is zelf daarmee begonnen. Ik had het anders aangepakt."

Tegelijkertijd is de toon van de roast volgens Freek kenmerkend voor de manier waarop ook de politiek de laatste jaren in zijn ogen is verhard. "Er is geen relativering meer, er is geen subtiliteit meer. Er moet wel ruimte voor menselijkheid blijven."

Martijn
Lees ook:
Martijn Koning laat zich uit over roast Baudet bij Jinek

De Jonge verzorgt zaterdagavond op NPO2 zijn zesde verkiezingsconference, De Loterij. De cabaretier geeft een college staatsrecht en reflecteert op de in zijn ogen onprettige Nederlandse mentaliteit die door de coronacrisis bloot is komen te liggen.