Ga naar de inhoud
Entertainment

André Hazes genoot van Fieldlab-show: 'Was weer helemaal thuis'

André Hazes Beeld © ANP

Na bijna een jaar had André Hazes (27) zondag eindelijk weer een concert met publiek op zijn agenda staan. Het Fieldlab-proefconcert in de Ziggo Dome voelde net zo vertrouwd als vroeger en de zanger heeft er zo van genoten dat hij nog wel even vooruit kan.

"Het was een jaar waarin ik echt een vader was en veel aan mezelf als persoon heb kunnen werken, maar ik ben er nu wel weer aan toe om ook artiest te kunnen zijn"

"Ik kan er voorlopig wel op teren moet ik eerlijk zeggen", zegt André tegen het ANP. "Ik geloof wel dat als alles echt goed uitpakt we in juli-augustus weer aan de gang kunnen, maar tot die tijd hou ik het zeker wel vol. We moeten het er ook mee doen."

André
Lees ook:
André Hazes over Fieldlab-experiment zondag: 'Best een risico'

Het optreden in de Amsterdamse concerthal vergelijkt de 27-jarige zanger met de eerste keer seks. "Dat je de week ervoor al weet dat het gaat gebeuren en dat je je afvraagt, hoe gaat het zijn, hoe zal het zijn, ga ik het trekken, kan ik het rekken? Dat was met dit ook zo, maar eigenlijk viel het allemaal best mee. Ik heb me van tevoren druk gemaakt om niks, ik was weer helemaal thuis."

Dat de Ziggo Dome, waar normaal 17.000 mensen in kunnen, nu met maar 1300 man was gevuld merkte André niet. "Ik heb oortjes in en die sluiten alles af behalve mijn band en mij en ik hoorde al die mensen door mijn oortjes heen. Het leek alsof de Ziggo vol stond, echt super."

André
Lees ook:
André Hazes deelt liefdevol vader-zoon moment

Hoewel de zanger het publiek heeft gemist het afgelopen jaar, heeft hij ook genoten van alle vrije tijd. "Ik ben geen dag André Hazes geweest, ik ben gewoon papa geweest. Ik had best wat tijd in te halen met mijn zoontje, die nu 4 is. Ik was niet meer de man die zondags het vlees snijdt, ik ben overal bij geweest. Bij het leren fietsen en op het ijs, dus dat was wel te gek en voor hem heel leuk dat hij zijn vader een jaar volledig had."

André Hazes: 'Ik was heel veel met mezelf bezig, maar krijg nu zoveel liefde terug'

02:41

Toch komt er weer een moment dat de agenda van André weer vol staat met concerten. "Ik heb mijn zoon heel duidelijk gemaakt dat het leven voor papa weer gaat beginnen, maar dat dat de reden is dat we op vakantie kunnen en een mooi leven kunnen hebben. Dat snapt hij gelukkig wel heel goed."

De zanger kijkt ook uit naar spelen voor volle zalen. "Het was een jaar waarin ik echt een vader was en veel aan mezelf als persoon heb kunnen werken, maar ik ben er nu wel weer aan toe om ook artiest te kunnen zijn."

André
Lees ook:
André Hazes maakt nummer met 'verloren broer' Lil' Kleine

Met zes van de acht proefevenementen achter de rug is het voor Fieldlab Evenementen nog te vroeg om conclusies te trekken. Wel denkt programmamanager Pieter Lubberts dat er nog een tussenstap nodig is voordat evenementen weer op volle capaciteit kunnen plaatsvinden.

"Ik verwacht niet dat we van een pilot met 1.500 man in één keer naar 60.000 man op een festival kunnen. Dat hoop ik natuurlijk wel, maar dat denk ik niet", zegt Lubberts tegen het ANP. "Ik denk dat er een tussenstap nodig is waarbij we de data die we nu verzameld hebben in combinatie met sneltesten kunnen toepassen. Dat is nodig voordat we weer volledig open kunnen gaan."

Geen
Lees ook:
Geen uitzondering avondklok bezoekers Fieldlab-evenementen

Als komend weekend ook de laatste proefevenementen, twee festivals op het Lowlands-terrein, achter de rug zijn dan is nog de vraag wat met alle verzamelde data wordt gedaan. "Dat is een belangrijke vraag. Het is niet zo dat als we uitkomst X hebben dat dan plan Y gaat gebeuren. We moeten echt in gesprek daarover met de overheid, het OMT en het RIVM."

Een conclusie die Fieldlab uit de proeven wel kan opmaken is dat het aanwezige publiek, verdeeld in bubbels waarvoor verschillende regels gelden, de maatregelen snel vergeet. "Maar dat onderzoeken we ook door bijvoorbeeld bij het eerste concert de presentator het publiek niet te wijzen op de maatregelen en bij het tweede concert juist wel. Je ziet gelijk een verschil in gedrag. Dus het is mooi om te zien dat je als organisator heel goed in staat bent om ter plekke daar nog eens aandacht aan te besteden en dat het ook direct effect heeft."