Ga naar de inhoud
Entertainment

Yvon Jaspers met BzV-stellen de grens over voor Onze boerderij

Yvon Jaspers en boerin Bertie Beeld © KRO-NCRV

Een nieuw seizoen 'Boer zoekt Vrouw' zit er helaas vanwege corona niet in, maar fans kunnen vanaf volgende week weer genieten van het boerenleven in 'Onze boerderij in Europa'. In het KRO-NCRV programma trekt Yvon Jaspers (47) met een aantal BzV-stellen per camper, met boerin Bertie (47) achter het stuur, door Europa op zoek naar inspiratie bij boerenbedrijven die al een stap verder zijn.

"Ik zag ook hoe verfrissend en leerzaam het is om eens te kijken bij collega’s in het buitenland"

"Hoe wij ons eten produceren gaat ons allemaal aan. Klimaat en natuur houden niet op bij de landsgrenzen", aldus Yvon. Volgens de presentatrice hebben veel boeren momenteel de kop vol. Niet vanwege het werk op het land, de verzorging van de dieren of het onderhouden van hun machines, maar omdat ze worden overspoeld door milieumaatregelen, dierenwelzijnsnormen, fosfaatbeleid, de stikstofcrisis en nu ook nog, net als ieder ander, door de gevolgen van het coronavirus.

Yvon: "De afgelopen jaren heb ik een agrarische studiebeurs gekregen waarmee ik veel boeren over de hele wereld heb bezocht. Dat was bijzonder leerzaam en opende mijn ogen. Ik zag hoe boeren waar ook ter wereld zich met elkaar verbonden voelen: wij voeden de wereld. Ik zag ook hoe verfrissend en leerzaam het is om eens te kijken bij collega’s in het buitenland. Steeds als ik op zo’n erf stond dacht ik: hier zou ik onze eigen boeren mee naartoe moeten nemen."

Vruchtbaar
Lees ook:
Vruchtbaar programma: zoveel BZV-baby's zijn er al geboren

Dan is dan ook precies wat er gebeurt in Onze boerderij in Europa. Per camper rijden Yvon en de stellen - volledig coronaproof - naar Denemarken, Duitsland en Zwitserland. Hebben de boeren in de landen om ons heen dezelfde uitdagingen? En hoe kijken de mensen daar tegen de agrarische sector aan?

"Het ene moment zijn we in Denemarken bij een bedrijf met een paar duizend schapen, het volgende moment zijn we boven in de Alpen koeien aan het melken. De keer daarna vergapen we ons aan de grootste paardenfokkerij van Europa met olympisch kampioenen om daarna in Duitsland in een grote ton druiven te stampen voor de wijn", geeft Yvon een tipje van de sluier. "We zien het Europese agrarische landschap aan ons voorbij trekken. Het zet je aan het denken. Hoe voeden wij de wereld en is die manier ook toekomstbestendig?"

Yvon
Lees ook:
Yvon Jaspers heeft het er maar druk mee: weer BzV-baby geboren

Zo gaan in de eerste aflevering de Texelse schapenboer Jan en zijn Rianne in Denemarken onder meer meedraaien in het gezin van Sjaak en Jacqueline, die vier jaar geleden de stap hebben gezet om te emigreren en daar nu een bedrijf met 220 melkkoeien runnen. Jan worstelt om boer te blijven in Nederland. Is het leven van de Deense boeren voor hem aantrekkelijker?

Ook kersverse ouders Steffi en Roel zijn te zien in het programma en reizen af naar een plek waar ze altijd al naartoe wilden: de grootste paardenfokker van Europa. 

BzV-koppel Steffi en Roel denken nu al aan een tweede

02:02
Boer
Lees ook:
Boer Henk en Fiona uit Boer Zoekt Vrouw verwelkomen vierde telg

Onze boerderij in Europa is vanaf donderdag 11 maart om 20.30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1.