Ga naar de inhoud
Entertainment

Cabaretier Jeroen van Merwijk overleden op 65-jarige leeftijd

Jeroen van Merwijk Beeld © ANP

Cabaretier en liedjesschrijver Jeroen van Merwijk is woensdagochtend op 65-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn theaterbureau woensdag bekendgemaakt. Jeroen leed aan darmkanker.

De kunstenaar overleed in het bijzijn van zijn vrouw Jeannette in zijn woonplaats Sainte-Juliette in Frankrijk. Jeroen wordt daar in besloten kring gecremeerd.

Vriend
Lees ook:
Vriend van ex-vrouw Raymond van Barneveld overleden

Al meer dan 30 jaar stond Jeroen op het podium. Sindsdien heeft hij dertien theaterprogramma's gemaakt. Vooral zijn voorstellingen Geef mij m’n sperma terug en Een AVRO-lid is ook maar een mens, Jeroen legt het nog een keer uit en Het podiumbeest is terug kregen grote bekendheid. Ook als liedjesschrijver was Jeroen een grote naam. Hij schreef teksten voor artiesten als Hans Dorrestijn, Adèle Bloemendaal, Karin Bloemen en Erik van Muiswinkel. Voor zijn lied 'Dat vinden jongens leuk' ontving hij in 2006 de Annie M.G. Schmidtprijs.

Acteur
LEES OOK:
Acteur Ronald Pickup op 80-jarige leeftijd overleden

Eind december kreeg Jeroen bij hoge uitzondering de eerder afgeschafte Edison Oeuvreprijs Kleinkunst. De cabaretier, die in februari gediagnosticeerd werd met darmkanker, schrapte vorig voorjaar zijn tournee vanwege een terugval. Hij vulde zijn laatste dagen met schilderen en tekenen in zijn huisje in Frankrijk, waar hij de helft van het jaar doorbracht met zijn vrouw.

Jeroen maakte ondanks zijn ziekte nog plannen voor een laatste theatertournee. Dat deed hij in de vorm van een oudejaarsconference, met als titel Zullen we dit jaar gewoon een keertje overdoen?. In september 2020 werd echter duidelijk dat door het stadium van zijn kanker deze voorstelling niet door kon gaan.

Bekende
Lees ook:
Bekende Nederlandse visagist Jaysira Ravenberg (35) overleden in Ghana

Naast zijn theaterwerk was Jeroen bovenal beeldend kunstenaar. Onder zijn eigen naam en onder het pseudoniem Malfet exposeerde hij in binnen- en buitenland. Over zijn strijd tegen darmkanker schreef hij het boek Kanker voor beginners, dat in november 2020 verscheen.

Bron: ANP/RTL Boulevard
Meer over