Ga naar de inhoud
Entertainment

Drew Barrymore kijkt terug op periode in psychiatrische kliniek

Drew Barrymore Beeld © Getty Images

Toen Drew Barrymore 13 jaar oud was, liet haar moeder haar opnemen in een psychiatrische inrichting. De inmiddels 46-jarige actrice vertelt nu openlijk over die lastige periode aan radiohost Howard Stern (67) en waarom ze haar moeder Jaid (74) heeft vergeven.

"Ik weet zeker dat ze zich daar jarenlang schuldig over heeft gevoeld"

Drew werd een celeb door de film E.T., die haar op 7-jarige leeftijd een bekend gezicht over de hele wereld maakte. In de jaren die volgden werd ze beroemder en beroemder en schitterde ze in allerlei films. Maar achter de schermen was ze losgeslagen.  "Ik ging naar nachtclubs, spijbelde van school, jatte m'n moeders auto. Ik was onhandelbaar", aldus Drew in Howards radioprogramma. Ook raakte ze al op jonge leeftijd verslingerd aan drugs,

Drew
Lees ook:
Drew Barrymore: 'Ik heb nog nooit iets aan m'n gezicht gedaan'

Vanwege die levensstijl bracht Drews moeder Jaid haar naar een inrichting, omdat ze een roekeloos kindsterretje was met 'teveel voorzieningen'. "Ik heb anderhalf jaar in een inrichting gezeten. Daar kon je niet een beetje aankloten, want als je dat deed, werd je in een soort isoleercel gezet of vastgemaakt aan een brancard", stelt Drew. Tijdens haar verblijf in de inrichting was ze soms zo recalcitrant dat ze in 'het ding' werd gegooid, oftewel de isoleercel. Daar moest ze dan uren verblijven om 'af te koelen' en haar handen werden soms achter haar rug vastgebonden. 

Drew
Lees ook:
Drew Barrymore waardeert elke filmrol na roerige jeugd

Hoewel ze erkent dat het een extreme vorm van streng ouderschap is, vindt Drew ook dat ze er veel van heeft geleerd. "Misschien heb ik zo'n gekke vorm van structuur wel nodig, omdat alles zo toegankelijk en opgefokt is in mijn wereldje", vertelt de actrice. Dat inzicht kreeg ze na zo'n 6 à 8 maanden in de kliniek. Drew denkt dat haar moeder Jaid dacht dat ze 'een monster had gecreëerd' en niet meer wist wat ze moest doen.

Drew
LEES OOK:
Drew Barrymore stapt 'nooit meer' in huwelijksbootje

Het is inmiddels ruim 30 jaar later en Drew heeft dankzij therapie ervoor gekozen 'haar te vergeven voor deze keuze'. "Ze dacht waarschijnlijk dat ze geen kant meer op kon. Ik weet zeker dat ze zich daar jarenlang schuldig over heeft gevoeld", zegt ze over haar moeder. "Ik denk ook dat het haar veel pijn heeft gedaan dat ik een heel lange periode niet met haar wilde spreken." Drew spande een proces aan tegen haar moeder, om op die manier onafhankelijk van haar te worden. Op haar 15e ging ze uit huis.

Inmiddels is de band met haar moeder stukken beter. In 1990 bracht de toen zestienjarige Drew haar boek Little Girl Lost uit, waarin ze alles over haar turbulente jongere jaren vertelde. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore