Entertainment

Valentijn Benard over zijn typetjes in TV Kantine: 'Hoop op doorbraak'

11 februari 2021 17:14 Aangepast: 11 februari 2021 17:18
Valentijn Benard in TV Kantine Beeld © De TV Kantine

Hij was al te zien in onder meer 'Nieuwe Tijden', 'Flikken Rotterdam' en de musical 'Soldaat van Oranje', maar zijn feilloze persiflages in 'De TV Kantine' zetten hem écht op de kaart. Betekenen deze typetjes zijn grote doorbraak in Nederland? “Laten we het hopen”, aldus acteur Valentijn Benard (32).

"Ik moest wel even nadenken toen ze me vroegen Tim Hofman na te doen"

Het begon allemaal met je persiflage van Tim Hofman. Het typetje leek één op één en iedereen wilde weten wie Tim nou speelde. Kreeg je daar op dat moment zelf iets van mee?   

"Ja zeker, maar ik had helemaal niet verwacht dat het zo booming zou gaan. De scène was natuurlijk al eerder opgenomen en tijdens de draaidag zelf vond ik het ook al erg leuk om te doen, maar uiteindelijk weet je nooit hoe iets gaat vallen. Daar is geen peil op te trekken. Bovendien ben ik over het algemeen best nuchter dus ik dacht: we zien het wel. En opeens, al tijdens de uitzending, kreeg ik vanuit alle hoeken en gaten appjes. Ook van mensen die ik al langere tijd niet gesproken had. Zelf heb ik geen Twitter, maar ik kon het niet laten ook daar even een kijkje te nemen. Toen zag ik dat het ook daar losging."

Laten we even een stap terug gaan: je werd gevraagd om Tim na te doen. Hoe bereid je je op zoiets voor?

"Ik moet zeggen dat ik echt wel even moest nadenken toen ze me vroegen. Zelf heb ik een repertoire van mensen die ik vaker nadoe, maar Tim had ik nog nooit gepersifleerd. Ik moest me er dus even in verdiepen. Inmiddels heb ik er heel wat afleveringen van BOOS op zitten. En nee: dan zit ik geen notities te maken van elke beweging of elk trekje. Ik observeer hem gewoon heel goed. Dat gaat intuïtief. Terwijl ik hem bekijk doe ik hem dan na en kopieer zijn gedrag. En dan zit het er gewoon in." 

Dat klinkt als een aangeboren talent.

"Een beetje wel, dat observeren deed ik al toen ik nog kind was en ik doe het nog steeds graag in het dagelijks leven. Daar moet ik overigens wel bij uitkijken: vrienden vragen me soms of ik wel luister, omdat ik veel meer aan het kijken ben hóé ze aan het vertellen zijn dan wát."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze acteur speelde Tim Hofman in De TV Kantine

We hebben het nu vooral over Tim, maar je hebt natuurlijk ook fantastische persiflages neergezet van onder anderen Hugo de Jonge en Jort Kelder.

"Klopt. Tim was weliswaar de eerste, maar daarna heb ik ook Hugo de Jonge, Rob Kemps en Jort Kelder nagedaan. Er komen er nog meer aan, maar die moet ik je nog onthouden. Even over Jort: hij heeft zo veel eigenaardigheden, dat is ontzettend leuk om te spelen. Vooral omdat ik hem een beetje in de vingers heb. Zo kom ik zelf ook uit een welgesteld milieu, waardoor ik in Jort veel dingen zie die ik ook in mensen om me heen zie. Ik ben daarmee opgegroeid. Dat maakt het zo leuk, dan kun je ook een beetje improviseren, of wat lopen geinen.”

Wie zou je nog graag willen persifleren?

"Ik weet dat hij is overleden, maar ik zou Herman Brood wel na willen doen. Ik heb een beetje een zwak voor oude rockers. Dat komt waarschijnlijk omdat ik, voordat ik naar de Toneelschool ging, zanger of hardrock-gitarist wilde worden. Dat is nog steeds een stille passie van me, ik luister ook veel naar rockmuziek. Een scoop: in de nieuwe aflevering doe ik Barry Hay van Golden Earring na. Ook een oude rocker waar ik gewoon een zwak voor heb. Het zijn vaak leuke, dankbare types om na te doen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De TV Kantine 'doet' Moltalk: dit zijn de eerste foto's

Hoop je met jouw bijdrage aan De TV Kantine op een échte doorbraak?

"Ja, laten we dat hopen. Maar het zijn gekke tijden, en de zoektocht naar werk als acteur is sowieso nooit vanzelfsprekend of eindig. In tijden van Covid is het het onzekerste bestaan dat je kan hebben. Het is dus niet zo dat de aanvragen opeens massaal binnenstromen, maar ik denk wel dat het me extra op de kaart heeft gezet en het zou natuurlijk fijn zijn als dat iets zou opleveren. Vooral in televisieland. Mensen kennen me grotendeels van theater, maar ik wil me juist breed inzetten." 

Tot slot: heeft Tim zelf nog iets laten horen?

"Iemand had hem in een fragment uit de aflevering getagd en sindsdien deelt hij er vrij regelmatig iets over. Best leuk. Zo kwam hij er laatst ook op terug: hij postte een foto van hem, nonchalant leunend tegen de muur, en schreef erbij: 'Dit ben ik die Valentijn Benard nadoet.' Volgens mij vond hij het dus wel vermakelijk."

De TV Kantine is elke donderdag om 20.30 uur te zien op RTL4. Bekijk het hier terug.

Niet álle typetjes uit De TV Kantine worden hartelijk ontvangen: om de persiflage van prinses Amalia konden kijkers niet lachen. Ook Justine Marcella vond 'm ongepast: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore