Ga naar de inhoud
Entertainment

Was Katherine Heigl nou echt zo'n feeks op Grey's Anatomy-set?

Katherine Heigl als Izzie Stevens in 'Grey's Anatomy' Beeld © ABC

Toen Katherine Heigl (42) in 2010 vrij plotseling niet meer tot de cast van 'Grey's Anatomy' behoorde, gingen er al gauw wilde verhalen rond over haar moeilijke houding op de set. Maar elk verhaal heeft twee kanten.

"Wanneer mensen hun ware aard tonen, geloof ze dan"

Izzie Stevens was én is één van de meest geliefde personages uit Grey's Anatomy, maar na haar vertrek uit het medische drama in 2010 kreeg de reputatie van vertolker Katherine Heigl een flinke klap te verduren. Het lijkt er dan ook niet op dat de actrice - in tegenstelling tot andere oudgedienden - een comeback maakt in de reeks. Katherine zou moeilijk zijn om mee te werken en pardoes hebben besloten om haar rol niet langer te vervullen. In de interviews die ze sindsdien heeft gegeven, vertelt ze dat de vork anders in de steel zit. Al zien haar voormalige collega's dát weer anders.

Katherine
Lees ook:
Katherine Heigl belandde in depressie door kritiek Grey's Anatomy

Katherine zegt zelf in goed overleg de show te hebben verlaten omdat ze zich wilde focussen op haar uitbreidende gezin. Dat weerklinkt echter niet in de reacties van haar collega's op haar vertrek. "We hadden een afscheid bedacht voor Izzie. We wilden haar terug laten komen, zodat we het verhaal tussen haar en Alex konden afronden. Ik heb die aflevering zelfs geschreven en het was prachtig", aldus showrunner Krista Vernoff aan Vanity Fair. "Maar de dag dat we het gingen opnemen, werd ons verteld dat Katherine niet meer zou komen. Ze wilde het gewoon niet doen." 

In Katherines beleving is dat niet hoe het heeft plaatsgevonden. "Dit is niet waar. Krista heeft zich vergist", liet één van Katherines vertegenwoordigers destijds weten aan Vanity Fair. "Katherine was in LA op ouderschapsverlof en wachtte op een telefoontje om de set op te komen." De actrice beweert nog altijd dat ze had aangegeven minder te willen werken en haar volledige focus op haar gezin te zetten. Hiervoor zou ze in gesprek geweest zijn met seriemaker Shonda Rimes. 

Katherine
Lees ook:
Katherine Heigl open over eventuele comeback Grey's Anatomy

Maar bonje tussen Katherine en Shonda, die is er wel degelijk. In 2008 trok de actrice zich terug uit de race voor een Emmy Award voor haar rol als Izzie. Ze vond zelf namelijk dat haar 'verhaallijn niet sterk genoeg was om een nominatie in ontvangst te nemen' en wilde 'een andere actrice niet in de weg staan'. Dit schoot - niet geheel verrassend - compleet in het verkeerde keelgat van Shonda. "Dat deed pijn, maar ik was niet geheel verrast", vertelde de seriemaker aan Oprah Winfrey. "Wanneer mensen hun ware aard tonen, geloof ze dan." 

Katherine bood in 2010 haar excuses aan voor haar Emmy-opmerkingen, maar Shonda is nog altijd geen fan. Over haar destijds nieuwe show Scandal zei Shonda tegen Hollywood Reporter in 2012 dat er 'geen Heigls' op de set waren en dat ze een 'geen eikels-beleid' had geïmplementeerd. Toen Katherine dat te horen kreeg, reageerde ze als volgt: "Dat is vreselijk. Het spijt me dat ze dat zo voelt en ik wens haar alleen maar succes. Ik heb niets negatiefs te zeggen over Shonda. (...) Het doet me verdriet dat ik zo'n slechte indruk op haar heb achtergelaten. Ik wou dat ik dat kon veranderen."

Niet alleen op Shonda liet ze een slechte indruk achter. Nadat ze met Seth Rogen in de populaire romcom Knocked Up speelde, liet de actrice achteraf weten spijt te hebben van haar vertolking. Ze vond de film met terugwerkende kracht toch 'een beetje seksistisch'. "Het zet vrouwen neer als feeksen, als humorloos en boos", vertelde ze aan Vanity Fair. "De mannen zijn dan lieflijk, grappig. Het zijn overdreven personages en daar had ik het soms moeilijk mee. Ik speel zo'n bitch. Waarom moet zij alle pret drukken?" Haar opmerkingen vielen bij velen verkeerd, zo ook bij Seth, die in 2016 stelde zich 'verraden' te voelen. In datzelfde jaar liet Katherine weten spijt te hebben van haar opmerkingen, maar toch vooral omdat ze er zelf zoveel stress van ondervond: ze moest in therapie om om te kunnen gaan met de backlash die volgde op het interview. Ze vond overigens wel dat Seth 'geweldig' met haar opmerkingen was omgegaan.

Bingen
Lees ook:
Bingen maar! Seizoenen Grey's Anatomy nú op Videoland

De echte reden dat Katherine niet meer terugkwam in de serie, was naar eigen zeggen haar familie. "Ik heb destijds met Shonda besproken dat ik weg wilde", zei ze in 2010 tegen Entertainment Tonight. "Ik ben thuis gaan wachten op het signaal dat ik niet meer terug hoefde te komen. De geruchten dat ik weigerde terug te komen zijn dus onjuist. (...) Ook al stel ik hiermee mijn fans, de schrijver, mijn collega's en de crew teleur, ik moest een keuze maken. Ik hoop dat dit de juiste is."

In een interview dat Katherine onlangs gaf aan tijdschrift People nuanceerde ze die verklaring een beetje. "Ik had dat anders moeten aanpakken, met meer fatsoen", zegt ze in de nieuwste editie van het blad. Toch heeft ze geen spijt. "Ik heb het juiste gedaan voor mij en mijn familie, maar de hoeveelheid drama eromheen, daar heb ik spijt van. (...) Ik kon toen nog niet goed dealen met mijn angsten. Dat zorgde voor mijn heel defensieve houding en waakzaamheid en ik ging ervan uit dat mensen het op me gemunt hadden."

Addison
Lees ook:
Addison gaat in op reünie Meredith en Derek in Grey's Anatomy

En of opstappen nou de juiste keuze was? Dat valt te betwijfelen. Katherine schitterde ten tijde van haar Grey's-succes in een hele rits films als Knocked Up, New Year's Eve, 27 Dresses en The Ugly Truth, maar sindsdien blijven écht grote rollen uit. Tot nu. Sinds woensdag is ze te zien in een van de hoofdrollen in Netflix-serie Firefly Lane. Of dat haar weer terug aan de top brengt? We zullen het zien. Maar als ze plotsklaps uit de serie verdwijnt en een hoop boze collega's achterlaat, weten wij genoeg.

Nóg
Lees meer:
Nóg een oude bekende duikt op in Grey's Anatomy

Elf jaar na haar vertrek loopt Grey's Anatomy nog als een trein, maar die lijkt wel langzaam zijn eindstation te naderen, blijkt uit de video hieronder.

Hevige
Lees ook:
Hevige bonje tussen Grey's Anatomy-acteurs laait weer op

Nieuw én misschien laatste seizoen van Grey's Anatomy komt eraan

03:39