Entertainment

Hollywood-icoon Cicely Tyson overleden op 96-jarige leeftijd

29 januari 2021 02:25 Aangepast: 29 januari 2021 08:12
Cicely Tyson Beeld © ANP

Triest nieuws uit de Verenigde Staten, waar Cicely Tyson op 96-jarige leeftijd is overleden. De actrice was gedurende haar lange en indrukwekkende carrière een rolmodel voor zwarte vrouwen en zette zich jarenlang in voor raciale gelijkheid. In 2016 onderscheidde toenmalig president Barack Obama (59) haar met de hoogste eer die een Amerikaans burger kan krijgen: de Presidential Medal of Freedom. Dit meldt 'Entertainment Tonight'.

"Ze is vredig heengegaan"

"Met pijn en verdriet laat de familie van mevrouw Cicely Tyson weten dat ze deze middag is overleden. Ze is vredig heengegaan. De familie vraagt nu om rust en privacy," aldus manager Larry Thompson. In een eigen statement liet Thompson het volgende weten: "Ik heb 40 jaar lang het management van mevrouw Tyson gedaan, wat een enorme eer was. Ze zag haar net verschenen biografie 'Just As I Am' als een kerstboom die mooi opgetuigd wordt en vandaag heeft ze een ster bovenaan de boom gezet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jared Leto kan zijn Oscar al drie jaar niet terugvinden

Cicely was zowel een icoon op televisie, als in film en op Broadway. Ze won onder meer een Emmy Award, een Tony Award en meerdere Screen Actors Guild-prijzen. Daarnaast werd ze vele malen genomineerd voor haar werk, onder andere voor een Oscar en Golden Globe.

In 1981 trouwde ze met jazz muzikant Miles Davis, na eerder geposeerd te hebben voor de cover van Davis' album 'Sorcerer'. Het huwelijk eindigde in 1988 en was volgens Tyson 'vrij turbulent'.

ANP/ RTL Boulevard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore