Entertainment

Uit de Kleren bizar? Deze datingshows gaan veel verder

02 februari 2021 15:11 Aangepast: 02 februari 2021 16:00
Sexy Beasts datingshow Beeld © Screenshot trailer

We schreven er vorige week al over: de nogal opvallende Belgische datingshow 'Uit de Kleren', waarbij deelnemers elkaar uitkleden en dan het bed in duiken. Ongemakkelijk? Ach, het kan nog veel erger.

"Niet op zoek naar de ware liefde, maar het beste zaad om een gezin mee te stichten"

Je blijft er toch altijd weer voor thuis: datingprogramma's. Hoe ongemakkelijker, hoe beter. Wat dat betreft leveren onderstaande shows ongetwijfeld fantastische televisie op. Als je denkt dat Uit de Kleren al grenzen overschrijdt...

Sexy Beasts datingshow Sexy Beasts datingshow

1: Sexy Beasts

Met stip op nummer één staat dit Britse programma waarin stellen gemaskerd als monster aan tafel gaan. Doodeng. Ze prikken een vorkje, gaan in gesprek en kijken of er een klik is. Zo ja: dan gaan de maskers af. Er gaan geruchten dat Netflix binnenkort een reboot gaat maken. 

Bekijk hier de trailer.

I Wanna Marry Harry I Wanna Marry Harry

2: I Wanna Marry Harry

In deze wederom Britse show uit 2014 gaat prins Harry op zoek naar de ware. Al was de echte Harry destijds nog zo'n beetje de meest begeerlijke vrijgezel ter wereld, het gaat hier natuurlijk om een look-a-like. Voor het programma kreeg de hoofdrolspeler een royalty-stoomcursus. Pas aan het eind van de rit maakt 'Harry' bekend wie er achter de façade schuilgaat: Matt Hicks.

Love is Blind Love is Blind

3: Love is Blind

Geen maskers, maar toch blind daten. In deze Netflix-serie gaan vrijgezellen met elkaar in gesprek terwijl ze in verschillende ruimtes tegenover elkaar zitten en de ander dus niet kunnen zien. Puur daten op basis van innerlijk, dus. Denk je na een paar dagen dat je te maken hebt met de ware en wil je de ander dolgraag in het echt ontmoeten? Dan zit er maar één ding op: de ander ten huwelijk vragen. Krijg je een 'ja', dan pas ga je elkaar zien én dien je meteen te trouwen.  

Moet je zien deze. Bekijk hier de trailer. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afwijzing in Lang Leve de Liefde neemt ongemakkelijke wending

There's Something About Miriam There's Something About Miriam

4: There's Something About Miriam

In 2004 zond het Britse Sky1 There's Something About Miriam uit, een datingshow waarin ene Miriam op zoek gaat naar haar grote liefde. Aan het eind van de reeks afleveringen, na het maken van haar uiteindelijke keuze, vertelt ze de deelnemers transgender te zijn - praktisch de hele show draait om het feit dat zij dat niet wisten. Nou nou, poeh poeh, lachen hoor. Een coming-out inzetten als entertainment: we kunnen ons niet voorstellen dat dat in 2004 wél nog door de beugel kon. Heel begripvol reageren de deelnemers ook al niet. Bekijk hier het zogenaamde 'moment suprême'.

Wat we op tv niet te zien kregen was dat de mannen nog voordat de serie op televisie werd uitgezonden de zender aan probeerden te klagen wegens samenzwering tot aanranding, laster, contractbreuk en persoonlijk letsel in de vorm van psychologische en emotionele schade. 

In 2019 werd bekend dat hoofdrolspeler van de show, Miriam Rivera, op 38-jarige leeftijd was overleden.

5: The X-effect

Dit Amerikaanse progamma beloofd love birds een romantisch weekend weg voor twee om hun relatie nog extra verdieping te geven, maar als puntje bij paaltje komt blijken ze lós van elkaar te gaan. Surprise. In plaats van je vriend(in) worden ze met hun ex op pad gestuurd, waarna ze voor de keuze komen te staan: ga je door met je huidige liefde, of toch terug naar je vorige? Ex on the Beach, maar dan anders. 

6: Labor of Love

Weinig romantiek in deze realityserie, waarin de 41-jarige Kristy Katzmann - we vallen maar direct met de deur in huis - op zoek gaat naar het meest geschikte zaad. Gezellig daten zit er niet in, want in de eerste aflevering moeten de potentiële vaders al een staaltje sperma afstaan voor een analyse. Vervolgens leert Kristy de mannen beter kennen én moeten zij onder meer testen ondergaan om te laten zien hoe geschikt ze zijn voor het vaderschap. Uiteindelijk blijft er maar één vraag over: met wie gaat ze een gezin stichten? 

Eén van de kandidaten tijdens een test:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw een hele rits BN'ers te zien in First Dates VIPS

Herken de Homo Herken de Homo

7: Herken de homo

Ongelooflijk dat dit op de Nederlandse televisie is uitgezonden, maar helaas is het zo: in deze van oorsprong Amerikaanse datingshow moest single Nathalie daten met veertien mannen en viel er wekelijks eentje af. Alle mannelijke kandidaten deden zich voor als hetero, maar in werkelijkheid viel een deel op mannen. Koos ze voor een heteroman, dan won Nathalie een geldbedrag van een ton. Koos ze voor een homo? Dan ging hij er met de pot vandoor. 

Herken de Homo werd in 2005 uitgezonden door RTL, en gepresenteerd door Fiona Hering. 

8: Chains of Love

Nog zo'n parel van een datingshow: het Amerikaanse Chains of Love. In het programma zitten vijf kandidaten letterlijk aan elkaar vastgeketend, en wel voor vier (!) dagen en nachten. Ongemakkelijke scènes alom, want slapen, boodschappen doen, douchen of naar het toilet gaan met vier anderen aan je vast is natuurlijk niet te doen. Een succes was het overigens ook niet, want het programma is in 2001 maar één seizoen op televisie geweest. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Datingshow Uit de Kleren levert rooie oortjes op bij zuiderburen

Th Cougar Th Cougar

9: The Cougar

Precies wat je denkt dat het is. In acht afleveringen - uitgezonden in 2009 - zien we de 40-jarige makelaar Stacey op zoek naar haar grote, (veel) jongere liefde. Het gênante eraan? Allereerst dat ze de jongens, allemaal ergens in de twintig, niet bepaald vriendelijk behandelt. Daarnaast dat ze de mannen wekelijks met een zoen duidelijk moet maken of ze door zijn of niet: krijg je een kus op je mond dan ben je door, krijg je 'm op je wang dan mag je je spullen pakken. 

Bekijk hier het moment waarop Stacey kiest voor haar droomvent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bewijst deze foto dat Gaby Blaaser een nieuwe liefde heeft?

Momma's Boys Momma's Boys

10: Momma's Boys

De meest belangrijke vrouw in het leven van de man? Precies. In deze Amerikaanse datingshow uit 2008 gaan drie mannen dan ook op zoek naar de liefde van hun leven, sámen met hun... moeder. Terwijl 32 vrouwen er alles aan doen het hart van één van de mannen te veroveren, moeten ze hetzelfde bij hun moeders doen. Ze delen dan ook geen huis met hun potentiële lover, maar met hen. De uiteindelijke keuze? Die mag dan wel bij de man liggen, maar in de praktijk doen de moeders er natuurlijk alles aan hun zoon te overtuigen van haar gelijk.

11: Conveyor Belt of Love

Het is nog net geen sushi op een lopende band, dit ABC-programma. In Conveyor Belt of Love zitten vijf vrouwen die op zoek zijn naar liefde voor een lopende band, waarop telkens mannen voorbij komen rollen die hen in een minuut proberen te overtuigen. Ondertussen keuren de vrouwen ze door een bordje omhoog te houden met 'niet geïnteresseerd' of 'geïnteresseerd'. Zijn er meerdere vrouwen die 'm wel zien zitten? Dan komt de keuze bij hém te liggen. Een regelrechte vleeskeuring. 

Date my Mom Date my Mom

12: Date My Mom

Een soortgelijk programma als Momma's Boys, maar dan de MTV-variant. In Date My Mom gaan deelnemers op drie dates om ware liefde te vinden, maar dat doen ze niet met de persoon zelf, maar hun moeder. Zij moeten dus hun best doen om hun zoon of dochter te verkopen (en nee: ze mogen geen beeldmateriaal laten zien) terwijl ze op de meest bijzondere dates gaan met hun toekomstige schoonzoon of -dochter. Al ongemakkelijk genoeg, maar de climax van de show is dat de vrijgezel na zijn of haar keuze te hebben gemaakt, de anderen alsnog te zien krijgt. En dat levert behoorlijk pijnlijke televisie op, met regelmatig teleurstelling en spijt op ieders gezicht.

Room Raiders Room Raiders

13: RoomRaiders

In deze andere MTV-parel worden drie random mensen in een busje 'ontvoerd', terwijl een knappe vrijgezel hun slaapkamer onderzoekt en op basis daarvan de keuze maakt: wil ik een relatie met deze persoon, ja of nee? Het afschuwelijke eraan zijn natuurlijk de gebruikte condooms, het smerige ondergoed of ondefinieerbare maar verdachte vlekken op beddegoed die tijdens praktisch elk rondje door de slaapkamer gevonden worden, en waarbij de blacklight die elke kandidaat meekrijgt een belangrijk wapen vormt. 

Bekijk hier een aflevering terug. 

 

Love at First Kiss Love at First Kiss

14: Love At First Kiss

Een datingshow van Nederlandse bodem: Love At First Kiss. In dit programma is het eerste wat twee kandidaten mogen doen wanneer ze elkaar ontmoeten volop zoenen. Vervolgens geven ze beiden aan of ze die zoen lekker vonden of totaal niet. Was het wat? Dan gaat het koppel op date. Zo niet, dan hoeven ze elkaar nooit meer te zien. Een knap staaltje ongemakkelijke televisie, vooral als de één het niet lekker vond en de ander wel. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze MAFS-kandidaten trouwden niet maar vonden elkaar wél

Waarom kies je bij het daten, ook in datingshows, altijd voor de knapste? Onder anderen psycholoog Eveline Stallaart vertelt ons erover:

RTL Boulevard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore