Entertainment

Herman Brood krijgt eigen herdenkingsmunt

23 januari 2021 08:48 Aangepast: 23 januari 2021 11:00
Herman Brood Beeld © ANP

Zanger Herman Brood krijgt in november zijn eigen herdenkingsmunt. De Koninklijke Nederlandse Munt brengt dan, rond de dag dat Brood 75 jaar geworden zou zijn, drie speciale munten uit als 'ode aan een Nederlandse legende'. Dat meldt de KNM in de 'Muntpers Jaarcatalogus' die zaterdag is verschenen. De uitgifte vindt plaats in samenwerking met zijn dochter, Lola Brood (35).

Behalve de 75e geboortedag van Herman Brood, markeert 2021 ook de twintigste sterfdag van de kunstenaar. Herman brak in de jaren zeventig door als toetsenist van de bluesband Cuby + the Blizzards. Na het uiteenvallen van deze groep begon hij zijn eigen band, Herman Brood & His Wild Romance. Zijn grootste hit was het nummer 'Saturday Night' uit 1978.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Er komt een Herman Brood-steeg in Zwolle

De artiest werd naast zijn muziek ook bekend door zijn schilderijen. Zijn werk stond bekend om de felle primaire kleuren die hij gebruikte; dit was nodig omdat de kunstenaar kleurenblind was. Brood gebruikte jarenlang drugs en maakte daar geen geheim van. Hij maake op 11 juli 2001 zelf een einde aan zijn leven.

De munt is niet de enige manier waarop aandacht wordt besteed aan de 75e verjaardag en de twintigste sterfdag van de kunstenaar. Filmmuseum Eye werkt aan een documentaire, Knockin' on Herman's Door, die unieke opnamen bevat uit de periode dat hij de cultfilm Cha-Cha uit 1979 maakte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Eerste Herman Brood Museum opent deuren

Behalve herdenkingsmunten brengt de Koninklijke Nederlandse Munt komend jaar ook speciale uitgiften op de markt voor het Jeugdjournaal dat 40 jaar bestaat, Pride Amsterdam dat als het dit jaar wel doorgaat haar 25e editie viert en het Eurovisiesongfestival dat in mei gepland staat in Rotterdam. Deze uitgiften waren eerder al aangekondigd. Ook Richard Krajicek, die 25 jaar geleden Wimbledon won, en judoka Anton Geesink krijgen een eigen munt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore