Entertainment

Minder gasten aan tafel bij talkshows na oproep Rutte

21 januari 2021 13:46 Aangepast: 21 januari 2021 14:52
Beeld © ANP

De grote late night-talkshows worden kritischer in het uitnodigen van gasten. Dit betekent vermoedelijk dat er minder gasten in de studio zullen zitten en dat er vaker gebruik gemaakt gaat worden van videoverbindingen. Dat laten de NPO en RTL donderdag weten na een oproep van premier Mark Rutte (53) tijdens zijn coronapersconferentie.

"We zijn ons erg bewust van de maatschappelijke druk als mensen aan een avondklok onderhevig zijn"

Rutte stelde dat talkshowgasten een uitzondering zouden moeten krijgen op de avondklok. Maar hij riep de makers van Op1 en Jinek wel op na te denken over andere manieren om gesprekken te voeren in plaats van een rondetafelgesprek in de studio. Hij suggereerde bijvoorbeeld in te bellen met gasten of gesprekken (deels) 's middags al op te nemen.

"We zijn ons erg bewust van de maatschappelijke druk als mensen aan een avondklok onderhevig zijn", stelt Op1-eindredacteur Bert Huisjes. "Het is vreemd om een programma op televisie te zien met een groot aantal mensen aan tafel als kijkers dat zelf thuis niet mogen. We gaan heel goed afwegen welke gasten we uitnodigen en welke gasten we een ontheffing gaan geven."

Miniatuurvoorbeeld
LEES OOK:

De zin en onzin van de avondklok

Deze aanpak geldt per direct, dus niet pas als de avondklok dit weekend ingaat, aldus Huisjes. Hij beklemtoont wel dat de gesprekken in Op1 niet alleen maar over corona zullen gaan. "Ook tijdens de avondklok is onze leidraad dat onderwerpen ons moeten inspireren."

Ook RTL-contentdirecteur Peter van der Vorst laat desgevraagd weten dat Jinek de komende tijd nog kritischer gaat selecteren. "We gaan minder gasten uitnodigen in de studio en ook vaker gebruik maken van bijvoorbeeld videoverbindingen", meldt hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore