Ga naar de inhoud
Entertainment

'Lubbermans' kan niet naar zichzelf kijken in Harry Potter-films

Beeld © Getty Images

Matthew Lewis, de inmiddels 31-jarige acteur die het iconische personage Marcel Lubbermans speelde in de 'Harry Potter'-reeks, vindt het pijnlijk om naar zijn eigen optreden in de films te kijken. Marcel was net als Ron Wemel en Draco Malfidus afkomstig uit een volbloed tovenaarsfamilie, maar bleek geen getalenteerde tovenaar te zijn.

"Ik vind het heel moeilijk als er te veel van mij doorkomt in een personage"

De 31-jarige acteur speelde van 2001 tot 2011 een hoofdrol in de filmreeks naar de boeken van J.K. Rowling. In een interview laat hij nu weten dat hij wou dat hij een onzichtbaarheidsmantel had gedragen tijdens de opnames. Het is volgens hem 'te pijnlijk' om zijn acteerwerk aan te zien.

"Ik vind het heel moeilijk als er te veel van mij doorkomt in een personage", liet hij zich ontvallen tegenover The New York Times. Volgens de acteur leek het karakter van het personage wel erg veel op dat van hem. "Het is makkelijker als ik iemand totaal anders kan spelen, zoals een politieagent in Londen of iemand die heel rijk is. (...) Soms is het pijnlijk hoeveel er van mij in Lubbermans zit", vervolgt de ster zijn verhaal. "Als ik aan het kijken ben, heb ik het gevoel: 'Dat is niet Lubbermans, dat ben jij.'"

Vaderschap
LEES OOK:
Vaderschap gaf Harry Potter-acteur Rupert Grint nieuw perspectief

Harry Potter-regisseur David Yates, die verantwoordelijk is voor de laatste vier films, bevestigt zijn gedachte. "Matthew werd zelfverzekerder, nieuwsgieriger en meer aanwezig naarmate de films vorderden. En ambitieuzer." De regisseur verwijst naar een scène die specifiek voor Matthew geschreven was en niet in de boeken stond. In De Relieken van de Dood: deel 2 blies Lubbermans de brug naar Zweinstein op om het leger van Voldemort te vertragen. "Dat heeft de charme van Lubbermans en de alledaagsheid van Matthew vastgelegd", vertelt David aan de krant. "Hij had een bescheidenheid en een eerlijkheid die moeilijk te negeren was."

Harry
LEES OOK:
Harry Potter-regisseur vreesde iedere dag voor ontslag

Ondanks dat Matthew ongemakkelijk naar de tovenaarsserie heeft gekeken, heeft de acteur zich er nooit aan geërgerd dat hij een decennium na de laatste film nog steeds wordt aangeduid als de acteur uit Harry Potter. "Er zijn ergere dingen dan de Harry Potter-reeks om voor altijd door herinnerd te worden. Deze rol heeft zoveel deuren voor mij geopend die anders voor mij gesloten zouden blijven", aldus Matthew.