Entertainment

Edsilia Rombley: 'Songfestival gaat niet door in originele vorm'

19 januari 2021 10:09 Aangepast: 19 januari 2021 11:19
Edsilia Rombley Beeld © ANP

Fans van het Eurovisiesongfestival zitten al maanden in spanning: hoe gaat het evenement er in 2021 uitzien terwijl de coronacrisis nog in volle gang is? Eerder maakte de organisatie nog bekend dat een stampvolle Ahoy een optie was. Maar presentatrice Edsilia Rombley (42) laat vanochtend in een interview met NPO Radio 1 dat die mogelijkheid inmiddels wel uitgesloten is.

"We hebben vorig jaar bewezen dat het kan op een bepaalde manier en daar gaan we dit jaar gewoon een combinatie van maken"

"We kunnen het denk ik wel uitsluiten dat het een festival wordt zoals dat voorgaande jaren gehouden werd; met veel mensen. Dat gaat 'm niet worden", vertelt de zangeres in de uitzending. Op dit moment  is het songfestivalcomité volgens Edsilia druk bezig om een goed alternatief te bedenken. "De organisatie zit elk moment van de dag te bellen om te kijken wat er mogelijk is. Maar we moeten afwachten hoe corona zich ontwikkelt en nu ook weer met die nieuwe vorm. Het is allemaal heel spannend. Maar het gaat hoe dan ook door. We hebben vorig jaar bewezen dat het kan op een bepaalde manier en daar gaan we dit jaar gewoon een combinatie van maken."

"We blijven het herhalen: het Eurovisie Songfestival gaat hoe dan ook door", laat ook de organisatie van het songfestival weten. "We hebben vier verschillende scenario’s ontwikkeld waarmee het festival in elke mogelijke denkbare situatie plaats kan vinden en er een nieuwe winnaar gekozen kan worden. Met de situatie waar we nu in zitten en de maatregelen die nu gelden, is een vol Ahoy in mei 2021 nu lastig voor te stellen. Toch is de keuze voor een uiteindelijk scenario nog niet genomen en liggen alle vier scenario’s nog op tafel. Komende weken zal de uiteindelijke richting bepaald worden en weten we hoe het meest historische Eurovisie Songfestival tot nu toe eruit gaat zien. En dan nog houden we de mogelijkheid open om als dat mogelijk is op- of af te schalen."

Miniatuurvoorbeeld
LEES OOK:

'Eurovisiesongfestival-show staat dit jaar als een huis'

Toch liet hoofdproducent Sietse Bakker vorige al aan het AD weten dat de kans klein is dat de Ahoy bij alle negen Songfestival-shows vol met publiek zal staan. "Maar hoewel we weten dat er nog pittige weken en zelfs maanden gaan volgen, hebben we goede hoop dat we er in het voorjaar anders voorstaan. Desondanks houden we dat scenario paraat, we zijn al vaker verrast door het virus. Daar tegenover staat het meest positieve scenario, een songfestival zonder beperkingen. Dat kunnen we ons nu ook niet goed voorstellen, toch houden we ook dat scenario op tafel", aldus Sietse.

Het was vorig jaar een enorme teleurstelling: het festival door de coronamaatregelen uitgesteld tot 2021. Het liedjesfestijn zou voor het eerst in 39 jaar in Nederland gehouden worden, maar vanwege het coronavirus werd besloten het dat jaar over te slaan. Wel werd op het tijdstip van de Eurovisie-finale door de European Broadcasting Union en de Nederlandse organisatoren een aangepast programma uitgezonden. Dat werd gedaan met alle 2020-artiesten en diverse oud-deelnemers, om te doen waarvoor het Songfestival ooit het leven in is geroepen: Europa te verenigen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore