Ga naar de inhoud
Entertainment

Moeder ontvoerde Insiya: 'Stoppen is geen optie'

Nadia Rashid, moeder Insiya Beeld © RTL Boulevard

Slecht 2 jaar oud is Insiya als ze door haar vader wordt ontvoerd. Inmiddels hebben moeder Nadia (38) en dochter Insiya (6) elkaar al vier jaar niet meer gezien. In de nieuwste editie van tijdschrift 'LINDA.' laat de standvastige mama weten nog niet uitgeblust te zijn. "Als ik een meisjesstem mama hoor roepen, maakt niet uit waar, dan draai ik om. Altijd."

"Toen ze me herkende, viel er een enorme last van mijn schouders"

Insiya wordt in september 2016 bruut gekidnapt uit de woning van haar oma in Amsterdam. Terwijl Nadia onderweg is naar haar werk, dringen drie mannen met geweld de woning binnen en brengen Insiya naar haar vader. Via Duitsland vertrekken ze met een privévliegtuig naar India, waar het meisje vier jaar later nog altijd verblijft. De eerste twee weken weet Nadia niet eens of haar dochtertje nog in leven is. "Ondertussen ging ik dood. Anders kan ik het niet omschrijven. Huilen, huilen, huilen. Acute paniek", vertelt ze openhartig over die zware periode.

Vader
Lees ook:
Vader ontvoerde Insiya veroordeeld tot negen jaar cel

En dat terwijl Nadia in eerste instantie dacht in de vader van Insiya haar droomman te hebben gevonden. Toch slaat hun relatie wanneer ze eenmaal getrouwd zijn al snel om en wordt Nadia zowel psychisch als fysiek mishandeld. "Ik heb me er jarenlang voor geschaamd. Ik, als academisch geschoolde vrouw, als psycholoog nota bene, liet ík me zo behandelen? Ik kon het zelf amper geloven", doet ze haar verhaal. "Het maakt niet uit wat je achtergrond is of welk opleidingsniveau je hebt, dit kan élke vrouw overkomen (…) Op het laatst had ik niemand meer. En ik schaamde me, dus ik zei niks." Als Insiya wordt geboren ziet ze in dat het zo niet langer kan. Nadia wil namelijk niet dat haar dochter opgroeit met een vader die haar moeder vernedert en mishandelt. 

John van den Heuvel over zaak-Insiya: 'Wat een marteling'

05:30
Vier
Lees ook:
Vier jaar na haar ontvoering is Insiya nog steeds niet thuis

Op 22 april 2015 vraagt ze een echtscheiding aan, maar daar laat haar ex het niet bij zitten. Hij stuurt haar bedreigende berichtjes en plaatst zelfs een gps-tracker onder haar auto. En dan wordt haar nachtmerrie werkelijkheid: Insiya wordt ontvoerd door haar vader.

Ondanks het immense verdriet heeft Nadia haar moeder, die aanwezig was tijdens de ontvoering, nooit iets kwalijk genomen. "Ik weet dat zij het zichzelf wél kwalijk neemt", aldus Nadia. "Ik heb haar zo vaak gezegd: ik neem je niets kwalijk, mama. En niemand doet dat: iedereen is dol op Nanu. Maar zij kan het zelf niet loslaten."

Máxima
Lees ook:
Máxima schiet bijna vol bij vraag over ontvoerde Insiya

De laatste keer dat Nadia haar dochter heeft gezien was in 2018. "Ze weet dat ik haar moeder ben (...) Maar dat was wel mijn grootste angst, dat ze niet meer zou weten wie ik was. Toen ze me herkende, viel er een enorme last van mijn schouders."

Inmiddels heeft de rechtbank de vader van Insiya op 12 oktober negen jaar celstraf opgelegd voor de ontvoering, maar ondertussen is het meisje nog altijd niet thuis. Nadia: "Ik ben dag en nacht bezig om mijn kind terug te krijgen. Het zij zo. Stoppen is geen optie."

Het hele interview lees je vanaf 20 januari in LINDA..