Entertainment

'Eurovisiesongfestival-show staat dit jaar als een huis'

17 januari 2021 07:28 Aangepast: 17 januari 2021 12:26
Jeangu Macrooy Beeld © ANP

De plannen voor het Eurovisiesongfestival, dat in mei in Rotterdam wordt georganiseerd, zijn alleen maar beter geworden nu ze een jaar op de plank hebben liggen rijpen. "Wij denken nu dat er drie betere shows staan dan vorig jaar", zegt uitvoerend producent Sietse Bakker tegen 'ANP'.

"We kunnen dit, ook in coronatijd"

Na de afgelasting van de editie van vorig jaar wist de Nederlandse organisatie zich al vrij snel te herpakken. "Er was meteen een soort gevoel van: 'we laten ons dit niet ontglippen, veertig jaar nadat we het voor het laatst georganiseerd hebben'", kijkt Sietse terug op de hectische periode afgelopen voorjaar. Gelukkig bleef Rotterdam aan boord, werden de financiële hobbels genomen en konden afspraken met bijvoorbeeld hotels en leveranciers opnieuw gemaakt worden. "En toen begon het eigenlijk pas weer."

Miniatuurvoorbeeld
LEES OOK:

Songfestivalorganisatie: zolang er hoop is blijven we die omarmen

"We waren bescheiden trots op wat er al lag maar je gaat wel kijken wat je mee kunt nemen. Het heeft tenslotte nooit het daglicht gezien", legt Sietse uit. Ook werden plannen die al klaar waren opnieuw tegen het licht gehouden. "We leven in een andere tijd en de wereld om ons heen ziet er anders uit. Daar moet je wel rekening mee houden. Honderd dansers op het podium? Dat kan nu niet meer." Ook de introductievideo's, waarin de deelnemers door groepen Nederlanders werden verwelkomd, konden niet mee. "Dat past helemaal niet bij deze tijd. Nog afgezien van de uitdaging om de artiesten hierheen te krijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Songfestivalgekte barst los met opnames introductievideo's

De plannen zijn desondanks beter geworden, vindt Sietse. "Als je ergens een jaar langer op kan broeden wordt het er in de regel beter van. Je gaat daarnaast ook aan dingen twijfelen die al klaar waren. Dat is allemaal onderdeel van een interessant creatief proces waarvan het alleen maar beter wordt. Wij denken dan ook dat er nu drie betere shows staan dan vorig jaar."

De Nederlandse songfestivalorganisatie heeft bovendien belangrijke lessen getrokken uit Eurovision: Europe Shine a Light, de tv-show die in mei werd gemaakt als alternatief voor het geannuleerde songfestival. Sietse noemt het een "mooie generale". "De productie was natuurlijk kleiner maar we hebben die show kunnen doen met ons team en onze presentatoren. Dat was voor het eerst. We hebben toen gezien dat Nikkie (De Jager, red.) live ontzettend stabiel is en dat ontzettend goed kan. Dus haar rol is daarom iets verstevigd in de shows van dit jaar." Sietse wijst ook op het feit dat de show ook toen in coronatijd werd gemaakt. "Dat heeft destijds tot nul besmettingen geleid. Daar waren we heel blij mee. Toen wisten we: we kunnen dit, ook in coronatijd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duncan Laurence onderdeel jury Frans nationaal songfestival

De komende weken en maanden worden een uitdaging, vervolgt Sietse. In welke vorm het songfestival, dat van 18 tot en met 22 mei plaatsheeft, door kan gaan hangt af van vele factoren. In februari moet op basis van de informatie die dan voorhanden is de knoop doorgehakt worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Songfestivalorganisatie hoopvol na succesvol eerste testevenement

De lat ligt volgens Sietse hoog, zeker vanwege het idee dat de ogen van heel Europa straks op Nederland gericht zijn. "Het wordt hoe dan ook een historische editie. Dit songfestival wordt een soort visitekaartje van Nederland voor de rest van Europa. De hype wordt in deze tijd misschien wel groter dan normaal. Wetende dat het nog meer aandacht zal krijgen, zijn we ons er heel erg bewust van dat we Nederland trots moeten maken. We hopen dat we dat zo goed mogelijk kunnen doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore