Entertainment

Wie is de Mol? in tijden van corona: hoe hebben ze dat gedaan?

10 januari 2021 12:28
Beeld © Originele foto: AVROTROS

Ga er maar eens aanstaan: een programma maken met 10 BN'ers en ruim 30 opdrachten in een ander land terwijl er een pandemie gaande is. De makers van 'Wie is de Mol?' kregen het voor elkaar, maar daar was best wat gepuzzel (en getest) voor nodig. Rik van de Westelaken legt in de 'Wie is de Mol? Podcast' uit hoe het allemaal in zijn werk ging.

"Oranje is alleen voor noodzakelijke reizen en dit is een heel leuk programma, maar het is niet noodzakelijk"

Het 21ste seizoen van Wie is de Mol? speelt zich af in Tsjechië, een land met prachtige natuur en een rijke historie. Toch bleef het voor de makers spannend of de opnames afgelopen zomer door konden gaan. Tsjechië was op moment van vertrek geel. "Daar kon je dus naartoe gaan, maar dan moest je wel goed opletten", vertelt Rik in de Wie is de Mol? Podcast tegen host Annemieke Schollaardt. "Als Tsjechië voor vertrek oranje was geworden, waren we er niet naartoe gegaan. Oranje is alleen voor noodzakelijke reizen en dit is een heel leuk programma, maar het is niet noodzakelijk. En dat is dan heel jammer voor ons en voor de kijker, maar dan maar geen seizoen."

Wat was er gebeurd als Tsjechië tijdens de opnames toch oranje was geworden? "We hebben tegen elkaar gezegd: we doen het zolang het veilig is."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WIDM-kandidaten blikken terug op eerste truc van de Mol

Televisieprogramma's hebben allemaal een coronaprotocol en dat was voor Wie is de Mol? niet anders. "Het komt er eigenlijk op neer dat iedereen - kandidaten, maar ook mijn collega's en ik - getest moest worden voor vertrek." Na de test moest iedereen in quarantaine om zo een eventuele besmetting uit te sluiten. Nadat bleek dat alle testuitslagen negatief waren, kon de reis beginnen. "We zijn als een soort bubbel gaan reizen. Dus we zijn voortdurend alleen bij elkaar geweest."

Tijdens de opnames wordt er ook samengewerkt met mensen op locatie, zoals tolken, gidsen en chauffeurs. "Die mensen zijn ook allemaal getest." Gedurende de reis werden de kandidaten en de crew steeds getest. Zolang de testuitslagen negatief waren konden de opnames doorgaan. "Je kunt nooit helemaal uitsluiten dat misschien iemand ergens in een hotel in je nek hoest, maar we hebben echt wel die afstand bewaard. En we hebben zo veel mogelijk geprobeerd ons aan de regels te houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WIDM-kijkers hebben medelijden met 'de nieuwe Ron Boszhard'

Ondanks dat de deelnemers telkens getest werden, hielden zij tijdens de opnames ook zo veel mogelijk afstand van elkaar. Dat valt vooral op na een executie, omdat de deelnemers normaal gesproken een knuffel geven aan de afvaller. In dit seizoen kan dat niet. "Af en toe raken mensen elkaar wel aan om te troosten."

Qua opdrachten ziet het 21ste seizoen er ook anders uit dan normaal. Opdrachten op drukke markten zijn niet mogelijk in het 'nieuwe normaal'. De opnames vonden daarom steeds plaats op afgesloten sets. "Dat betekent dat er geen buitenstaanders zijn die niet getest zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Molloten in de war na 'dubieuze tekst' over Lakshmi

Wie is de Mol? zie je elke zaterdag om 20.25 uur bij de AVROTROS op NPO 1.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore