Entertainment

Dit zijn de best bezochte films van 2020

05 januari 2021 12:12 Aangepast: 05 januari 2021 13:19
De Beentje van Sint-Hildegard Beeld © September Film

Het oorlogsdrama '1917', de actiefilm 'Tenet' en de Herman Finkers-komedie 'De Beentjes van Sint-Hildegard' waren het afgelopen jaar de best bezochte bioscoopfilms in Nederland. Dat heeft de filmsector dinsdag bekendgemaakt tijdens de digitale jaarpresentatie.

Het oorlogsepos 1917 van de Britse regisseur Sam Mendes trok volle zalen in de tien weken voor de eerste coronalockdown. In deze periode werd het met Oscars bekroonde epos door een miljoen mensen gezien. De film gaat over twee Britse soldaten die in een race tegen de klok een boodschap moeten overbrengen aan een regiment dat in een Duitse hinderlaag dreigt te lopen. Mendes baseerde de film onder meer op de verhalen van zijn opa die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen vocht.

Tenet was de enige grote Amerikaanse blockbuster die deze zomer werd uitgebracht. De meeste dure actiefilms werden voor onbepaalde tijd uitgesteld omdat in grote delen van de wereld de bioscopen niet of nauwelijks bezoekers konden ontvangen vanwege de coronamaatregelen. De film, die vertelt over twee spionnen die een derde wereldoorlog moeten zien te voorkomen, trok in Nederland 720.000 bezoekers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal bioscoopbezoeken met 56 procent gedaald in 2020

De derde plek is voor de komedie De Beentjes van Sint-Hildegard van regisseur Johan Nijenhuis en cabaretier Herman Finkers. De film, over een echtpaar dat na dertig jaar kabbelhuwelijk besluit het roer om te gooien, deed het zowel voor de coronacrisis als in de zomermaanden opvallend goed. In totaal zagen meer dan 711.000 mensen de tragikomedie, waarin Finkers en Johanna ter Steege de hoofdrollen spelen.

De Beentjes van Sint-Hildegard werd vorige week door de Nederlandse filmpers al uitgeroepen tot de beste Nederlandse bioscooptitel van het jaar. De makers prezen deze onderscheiding vooral als een blijk van waardering voor streektalen; de film is vrijwel geheel in het Twents gesproken. De critici riepen 1917, na het Australische drama Babyteeth, uit tot de op een na beste buitenlandse bioscooptitel van het jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore