Ga naar de inhoud
Entertainment

Dinand Woesthoff eiste dat zijn vrouw in ziekenhuis zou bevallen

Lucy en Dinand Woesthoff Beeld © ANP

In de laatste aflevering van het vierde seizoen van de podcast 'Podnataal' blikt Lucy Woesthoff (41) terug op haar derde bevalling. Met al drie zonen in huis was het voor haar extra bijzonder om een meisje te mogen krijgen.

"Het is heel normaal om je zorgen te maken, ook al is er geen aanleiding voor"

Lucy beviel in 2016 van een dochtertje, wat voor haar een heel nieuwe ervaring was. De schrijfster dacht na twee zwangerschappen inmiddels wel de kneepjes van het vak te hebben geleerd, maar dat viel even tegen. Haar zoontjes werden namelijk precies op de uitgerekende datum geboren, dus had ze stiekem wel verwacht dat hun meisje ook ter wereld zou komen op de uitgerekende datum.

Toen dat niet gebeurde voelde ze extra druk om de bevalling op gang te brengen, vooral vanuit haar omgeving. "Achteraf gezien denk ik: waarom heb ik mij zo laten beïnvloeden door de mensen om mij heen? Mijn man (Dinand Woesthoff red.) vroeg elke dag: 'Kan ik naar kantoor of moet ik thuisblijven?' En ik dacht alleen maar: ik weet het niet?" Haar dochter blijkt ook nog een vrij grote baby te zijn, wat Lucy ook bang maakte. Hierover vertelt ze: "Ik werd daar toch een beetje onrustig van."

Lucy
Lees ook:
Lucy Woesthoff: 'Wij zijn een gezin met twee moeders'

Op de dag dat de beruchte Brexit werd aangekondigd besloot Lucy dat ze er he-le-maal klaar mee was en liet de verloskundige haar vliezen breken, iets wat ze achteraf niet zo snel meer zou doen. "Dat was misschien niet zo slim, want ik geloof, iets wat ik ook tijdens mijn andere bevallingen heb geleerd, in de combinatie tussen geest en lichaam (…) Dat proces, als je een stapje overslaat, dan zit je niet in een lekkere flow. En dat voelde ik gelijk."

Het koppel twijfelde ook nog even of ze überhaupt nog een kindje wilden. "Het is heel normaal om je zorgen te maken, ook al is er geen aanleiding voor", biecht Lucy op. "Ik denk dat het op een gekke manier best gezond is om er rekening mee te houden dat het een cadeau is en het niet altijd goed gaat."

Dean
Ook leuk:
Dean Woesthoff treedt in de voetsporen van vader Dinand

Alledrie de bevallingen van Lucy vonden in het ziekenhuis plaats, iets waar Dinand op stond. "Ik had daar niet zo'n mening over, maar mijn man - gezien zijn geschiedenis met veiligheid en gezondheid, hij zei: dat wil ik. Niets mag met jou en het kindje gebeuren." 

Guusje Nederhorst, de eerste vrouw van Dinand met wie hij een zoon kreeg, overleed op 29 januari 2004 op 34-jarige leeftijd, zes dagen voor haar 35e verjaardag, aan de gevolgen van borstkanker. Toch is ze nog altijd onderdeel van het gezin.

Lucy: 'Guusje heeft voor altijd haar plek en ik de mijne'

00:47
Dinand
Lees ook:
Dinand Woesthoff op zijn best als er iets op het spel staat