Entertainment

Dit is wat we allemaal hebben moeten missen in 2020

28 december 2020 09:00
Chantal Janzen, Daniel Craig en Adele Beeld © ANP/MGM/Getty Images

Het is een gek jaar geweest. Een jaar waarin het coronavirus bij veel dingen roet in het eten gooide. Zowat alle grote evenementen werden afgelast, films kwamen niet uit, sporters zagen de grootste kampioenschappen aan hun neus voorbijgaan. Al snapten we dat het niet anders kon, we baalden er wel van. Terwijl we hopen dat er in 2021 weer wat meer mogelijk is, blikken we voor nu terug op de grootste gemissen van 2020.

1. Eurovisiesongfestival

Het zou dit jaar de vijfde keer zijn dat Nederland het gastland van het Eurovisiesongfestival was - en de eerste keer in 39 jaar - maar daar stak de pandemie een stokje voor. Na de winst van Duncan Laurence in 2019 zou het liedjesfestijn in 2020 in Rotterdam losbarsten. Jeangu Macrooy ging ons vertegenwoordigen, Chantal Janzen, Jan Smit en Edsilia Rombley zouden de avond aan elkaar praten. Volgend jaar zal dat als het goed is allemaal alsnog gebeuren. De organisatie kwam afgelopen mei wél met een speciale editie, zoals te zien is in de video hieronder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eurovisiesongfestival krijgt nieuw logo

2. Pinkpop

Muziekfestivals werden massaal gecanceld in 2020. Pinkpop, Lowlands, Zwarte Cross en ga zo maar door: ze konden allemaal hun line-up afzeggen en meteen beginnen te plannen voor de volgende editie. Onder meer de Red Hot Chili Peppers, Post Malone en Guns 'n Roses zouden dit jaar te horen zijn op Pinkpop. Lowlands wist The Chemical Brothers, Lewis Capaldi en Typhoon te strikken. Inmiddels is voor de meeste festivals een nieuwe datum in 2021 geprikt en van veel artiesten toegezegd dat ze alsnog komen optreden - maar we durven nog niet te vroeg te juichen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pinkpopterrein omgebouwd tot drive-in-mis

3. Die langverwachte James Bond-film

No Time to Die moet het grote vaarwel worden van Daniel Craig als 007. Nou, het was zelden zo moeilijk om afscheid te nemen. Na jaren wachten - de vorige Bond-film Spectre stamt uit 2015 - is No Time to Die al keer op keer uitgesteld.

In eerste instantie zou de film in november 2019 uitkomen, maar dat werd al meermaals een paar maanden vooruitgeschoven... en dat was nog vóór we hadden gehoord van corona. In februari 2020, bijna een jaar geleden dus, kwam de soundtrack van Billie Eilish uit. De film zou in april volgen. Dat werd november nadat corona de wereld in zijn greep kreeg, en inmiddels zitten we wéér op een voorlopige releasedatum in april. De verwachting is dat 'ie vanaf 1 april 2021 te zien is, maar of het een flauwe grap wordt... De tijd zal het leren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Superman-acteur Henry Cavill wil volgende James Bond worden

4. Olympische Spelen

Iedere vier jaar nemen de grootste sporters ter wereld het massaal tegen elkaar op tijden de Olympische Zomerspelen. Dit jaar zouden die hebben plaatsgevonden in Tokio. Helaas moesten de atleten hun trainingsprogramma's uitzonderlijk lang door laten gaan. Het lijkt er nu op dat we volgend jaar zomer, van 23 juli tot en met 8 augustus, onze Nederlandse kanjers kunnen aanmoedigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Olympisch zwemster Femke Heemskerk beleefde bizar huwelijk

5. Ex On The Beach

In tijden van crisis is het fijn om je gedachten te verzetten, liefst met televisieshows die intellectueel gezien weinig van je vragen. Realityprogramma's lenen zich daar uitstekend voor, maar helaas: ook die konden veelal niet doorgaan dankzij het coronavirus. Ex On The Beach is de guilty pleasure van velen, maar genieten van de heftige ruzies en bizarre hook-ups was er niet bij dit jaar. De inventieve programmamakers hebben wel een oplossing bedacht en gaan de datingshow voor het volgende seizoen anders tot stand laten komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Yasmine uit EOTB houdt zich niet in over breuk met Martin

6. Koningsdag

Eén van de eerste écht grote evenementen die gecanceld werden, was Koningsdag. Toen de lockdown halverwege maart inging, hoopte heel Nederland nog dat corona binnen de kortste keren zou verdwijnen. Het was echter al snel duidelijk dat de jaarlijkse koningsfestiviteiten aan banden moesten worden gelegd. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun prinsessendochters zijn de beroerdsten niet en hielden een speciale Woningsdag-editie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koninklijke familie viert Koningsdag volgend jaar in Eindhoven

7. Pride

Massa's boten door de Amsterdamse grachten, een kleurrijk palet aan bezoekers, regenboogvlaggen overal, twee dagen Milkshake-festival, talloze feestjes maar daarnaast ook evenementen waarbij wordt stilgestaan bij LHBTQI-onderwerpen: Pride Week is ontzettend divers en ontzettend breed, maar moest dit jaar in een heel sobere vorm doorgaan. Er waren enkele evenementjes, sommige kleinschalig en corona-proof, andere online - maar het meeste van wat er gepland was, kon niet doorgaan. En dat gold natuurlijk ook voor de beroemde Canal Parade. Niet alleen Pride Amsterdam kon trouwens geen doorgang vinden in de normale vorm: dat gold net zozeer voor de Rotterdamse en Utrechtse evenknieën, en ook wereldwijd waren er talloze Pride-vieringen die wegens corona werden gecanceld. Hopelijk kan het volgend jaar dubbel en dwars worden ingehaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ferry Doedens en Gordon genieten samen van Pride-feest

8. Huwelijken

Het zou zo'n liefdevol jaar worden, maar door de beperkte hoeveelheid mensen die op feestjes aanwezig mochten zijn, werden een stuk bruiloften afgeblazen. Ook voor BN'ers was dit een flinke domper. Zo lieten Guus Meeuwis en Manon Meijers maar ook Nikkie de Jager en haar Dylan de geloften, de trouwpakken en het altaar nog even wachten. Wie zijn huwelijk wel door liet gaan, was minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. Of dat nou zo'n goed idee was... Zijn grote dag leidde tot een mediastorm: op de bruiloftsfoto's was duidelijk te zien dat de anderhalve-meter-samenleving door de aanwezigen niet bepaald in acht werd genomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grapperhaus alsnog beboet voor schenden coronaregels op bruiloft

9. Domino Day

Het had een groot spektakel moet worden, maar de dominostenen vielen vroegtijdig om: de grote comeback zijn van Domino Day, dat voor het laatst in 2009 op de buis verscheen, ging dit jaar niet door. Al snel werd duidelijk dat het evenement niet haalbaar zou zijn met de maatregelen en dus schoof RTL de uitzending vooruit. Toen de annulering werd aangekondigd, werd gelukkig direct bekendgemaakt dat Domino Day in 2021 wél zou gaan plaatsvinden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Domino Day ook in maart 2021 niet op televisie

10. De comeback van Adele

2020 had hét jaar van Adeles wederkering moeten zijn. Daar wezen tenminste alle berichten op. De zangeres was constant in het nieuws dankzij haar uiterlijke transformatie, maar die nieuwe plaat, die kwam er niet. Terwijl Adele zich eerder - weliswaar in een stiekem opgenomen filmpje tijdens een bruiloft - had laten ontvallen dat die 'in september' zou verschijnen. Maar september kwam en ging, zonder Adele.

Toen ze een maand later de presentatie van Saturday Night Live op zich nam, wist men het zeker: dat luidt een muzikale comeback in! Niets was minder waar, en ook nu is het nog altijd onduidelijk wanneer ze eindelijk weer een lp de wereld in slingert. Adeles laatste plaat stamt inmiddels alweer uit 2015.

De Britse superster is overigens niet de enige artiest die ervoor koos om haar muziek eventjes op mute te zetten. De Dolly Dots zouden op tour gaan, Lana Del Rey kondigde aan dat haar cd nog op zich liet wachten omdat de vinylproductie vanwege corona vertraging opliep, Rihanna kwam met nieuwe parfums en make-uplijnen maar niet met haar langverwachte nieuwe album... maar gelukkig kregen heel veel artiesten vanwege hun zelfisolatie juist ook een creatieve boost. Taylor Swift bracht twee (!) volwaardige albums uit in vijf maanden tijd, we kregen nieuwe muziek van Kylie Minogue, Miley Cyrus, Lady Gaga, Shawn Mendes, Gordon, Di-Rect, Justin Bieber, Ariana Grande en vele anderen, en Dua Lipa vervroegde de release van haar cd zelfs met een week omdat ze vond dat mensen wel behoefte hadden aan wat vrolijke dansmuziek. Het was op muziekgebied dus gelukkig niet één en al kommer en kwel. Wat niet betekent dat we volgend jaar niet alsnog graag die nieuwe plaat willen, Adele!

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw album Adele zit er voorlopig niet in: 'Tot volgend jaar'

Het gekste jaar in de recente geschiedenis komt bijna tot een eind. Nog even volhouden, mensen - en laten we hopen dat we eind 2021 niet weer zo'n lijstje hoeven maken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore