Entertainment

Positieve kracht Peter in Over Winnaars bewonderenswaardig

09 december 2020 21:32
Over Winnaars Beeld © Over Winnaars

Deze week in 'Over Winnaars' zie je het verhaal van de 57-jarige Peter Mensink en 30-jarige Lotte Driessen. Ze hebben het syndroom van Usher, wat betekent dat ze langzaam blind en doof worden. Hun wereld wordt zo steeds kleiner, maar toch blijven ze optimistisch.

"Dat is de zin die ik elke dag herhaal: het houdt niet op"

Sinds een jaar weet Lotte dat ze het syndroom van Usher heeft. Slechthorend is ze al vanaf jongs af aan en daarom draagt ze twee gehoortoestellen. In haar pubertijd kwam daar nachtblindheid blij, waardoor ze niets meer ziet in het donker. Inmiddels neemt ook haar zicht af en wordt haar koker steeds kleiner. "Ik denk dat iedereen wel kan voorstellen hoe gitzwart een toekomt er dan uitziet", vertelt ze aan presentator Jamai Loman.

Na haar diagnose wilde Lotte alleen maar huilen. Toen kwam ze iemand tegen die haar weer toekomstperspectief gaf. "Het eerste wat hij zei was: 'Lotte, met Usher houdt het leven niet op.' Dat is de zin die ik elke dag herhaal: 'Het houdt niet op.'" De held die haar dit prachtige motto gaf is Peter. Dankzij hem staat Lotte sterk in het leven en durft ze weer vooruit te kijken. "Hij heeft mij heel erg geholpen met zijn positieve levenshouding ten opzichte van Usher."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Ricardo verloor zijn onderbeen en geeft alles in Over Winnaars

Peter is voor Lotte letterlijk het licht in de duisternis. Toch heeft ook hij het soms moeilijk. “Het is een leven met afscheid nemen van de dingen die je kan. Autorijden, fietsten: met al die dingen moet je stoppen." Peter heeft gelukkig het vermogen om de knop om te zetten en zich te focussen op wat hij nog wél kan. Iets waar hij Lotte bij geholpen heeft: "Zo kan het leven soms gaan, dan zit je ergens en is er iemand die helemaal met zichzelf in de knoop zit op dat moment. Dan is het mooi dat ik mijn verhaal kan vertellen en zij daar hoop uit kan putten en verder kan."

Peter heeft nog één grote droom en die laat Lotte samen met Jamai uitkomen: autorijden. De presentator heeft geregeld dat zowel Peter als Lotte mag racen op Circuit Zandvoort. Het is voor Peter de eerste keer sinds dertien jaar dat hij weer achter het stuur kruipt. Voor Lotte is het ook moeilijk, want zij heeft vorig jaar besloten niet meer te rijden. "Officieel mag ik volgens het CBR nog autorijden overdag (…) Maar ik zou het nooit over mijn hart kunnen verkrijgen als ik iemand aanrijd, omdat ik het niet goed zag. Ik vind autorijden fantastisch, dus een vreselijke keuze." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jamai tot tranen geroerd door Tirzah in Over Winnaars

Ook bij Peter maakt de lach soms plaats voor een traan, bijvoorbeeld als het gaat om zijn kleinkinderen. "Voor mij was een het een speciaal moment toen de verloskundige zei: 'Hij hoort heel goed'. De tranen liepen over mijn wangen, want dat is zo’n mooi moment voor mij om te horen dat dat goed is (…) Mijn kinderen zijn wel drager." Ondanks alles blijft Peter positief en dat siert hem.

Over Winnaars is elke woensdagavond om 21:20 uur te zien op RTL 4 én bij Videoland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore