Ga naar de inhoud
Entertainment

Katja Schuurman openhartig: 'Ik ben mezelf niet zonder medicatie'

Katja Schuurman Beeld © ANP

De zwangerschap van Katja Schuurman (45) was er een met hoge pieken en diepe dalen. De actrice kan tegenwoordig niet meer zonder medicatie om haar dwang te onderdrukken, maar moest hiermee stoppen toen ze in verwachting was. "Ik was gelukkig vergeten hoe heftig dat was", vertelt de actrice nu openhartig. 

"Je kan je leven zoveel mooier en beter maken door gewoon medicijnen te slikken"

In de podcast #METZNALLEN van Gwen van Poorten probeert Katja een beeld te schetsen van de dingen waar ze tegen aanloopt zonder medicatie. Dat varieert van dingen meerdere malen recht leggen, dwangmatig controleren of ze haar telefoon wel heeft meegenomen, tot getallen uitrekenen in haar hoofd. "Als ik dat niet doe gebeurt er iets in mijn lijft. Het is zo... raar", vertelt de presentatrice. 

Katja
Lees ook:
Katja Schuurman neemt drastische maatregelen na gebroken nachten

Katja heeft al vanaf jongs af aan last van deze extreme gedachten, maar in haar tienertijd begon het een serieuze vorm aan te nemen. Ook haar moeder had er last van, wat zich uitte in smetvrees. Uiteindelijk bood medicatie voor hen de oplossing. Katja: "Ik zeg niet dat iedereen aan de medicijnen moet, maar als je met gedragstherapie hier niet vanaf kan komen... Je kan je leven zoveel mooier en beter maken door gewoon medicijnen te slikken." Iets wat ze ook bij haar moeder zag, die woog op een dieptepunt nog maar 40 kilo en moest worden opgenomen. Toen ze eenmaal medicijnen slikte was ze 'binnen een maand weer de oude', aldus Katja.

Katja zelf kreeg gedurende haar zwangerschap ook weer met de heftige gevolgen van haar dwang te maken, omdat ze moest stoppen met haar medicatie. "Ik ging van diep verdriet naar woede en pure paniek. Het is echt heel naar", blikt ze terug. Wat het voor de voormalig GTST-ster extra moeilijk maakte was dat ze in plaats van geleidelijk af te bouwen besloot cold turkey af te kicken. "Dat was echt gevaarlijk", weet Katja nu. "Als je dat in één keer doet dan kun je suïcidaal worden." 

Katja
Lees ook:
Katja Schuurman herdenkt Theo van Gogh met liefdevol bericht

Waarom er nog altijd zo'n taboe heerst over het nemen van medicatie, weet Katja niet. "We leven in een land waar we denken dat we het zelf moeten doen en geen spullen in ons lichaam moeten stoppen, omdat we dan niet onszelf zijn. Maar ik bén juist niet mezelf zonder medicijnen. Ik ben toch niet diegene die woedend of verdrietig is? Ben ik dat? Dít is wie ik ben. Ik heb er alleen een beetje hulp bij nodig."