Entertainment

Jandino wil met nieuwe bioscoopfilm het land verbinden

08 december 2020 11:30 Aangepast: 08 december 2020 15:07
Beeld © ANP

Ook Jandino Asporaat (39) moest het afgelopen jaar flink improviseren vanwege de coronacrisis. De opnames van zijn nieuwe film 'Bon Bini Holland 3', vol exotische locaties en grote scènes, werden voor onbepaalde tijd uitgesteld. Maar de 39-jarige komiek schakelde snel en bedacht een ander project dat meer coronaproof kon worden gedraaid. Eén typetje, één locatie en minder draaidagen: 'Bon Bini: Judeska in da house' moest haalbaar zijn.

"We hebben een maand lang in een strenge bubbel geleefd"

"We hebben een maand lang in een strenge bubbel geleefd", vertelt de acteur. "Elke dag werd je temperatuur gemeten, om de paar dagen kreeg je zo’n staaf in je neus. En toen ik een keer niesde, moesten we twee dagen de opnames stilleggen. Maar het is ons toch gelukt."

Miniatuurvoorbeeld
LEES OOK:

Alter ego Jandino verklaart de liefde aan Humberto Tan

Een groot verschil met vorige films is dat Jandino ditmaal maar één van zijn typetjes speelt, de luidruchtige Judeska. "Ik durf mijzelf niet te vergelijken met Bob de Rooy of Willempie van André van Duin. Maar ook dat waren typetjes die iets losmaakten bij de mensen. Dat geldt ook voor Judeska", stelt Asporaat. "Het is volkstheater, het is in your face, het is compromisloos. Als acteur weet ik wel wat ik moet doen. Ze is het gewoon altijd niet eens met de anderen. Als iedereen naar links wil, gaat Judeska naar rechts."

In de bioscoopfilm belandt Judeska in lockdown met een rijke kakfamilie. Twee weken lang moeten de tegenpolen het met elkaar zien te rooien. Onder alle kluchtige grappen zit inderdaad een moraal, bevestigt Asporaat. "Zowel Judeska als het gezin waar ze belandt willen vechten voor een bepaald Nederland waar zij van houden en waar zij voor willen staan. Maar uiteindelijk moeten ze toch samen door die moeilijke periode heenkomen. Om te winnen moeten we samen de schouders eronder zetten, omdat we anders allemaal verliezen. Ik hoop dat mensen die boodschap onbewust toch meenemen als ze de bioscoop uitlopen."

Miniatuurvoorbeeld
LEES OOK:

Jandino na verhuisbericht naar Curaçao: 'Ik blijf theater maken'

De critici hebben over het algemeen weinig met de bioscoopfilms van Jandino. Maar de cijfers liegen er niet om: de vorige Bon Bini-film trok bijna een miljoen bezoekers. "Mijn moeder heeft mij veel geleerd. En een van de zaken waar ze op hamert, is dat je nooit iedereen gelukkig kan maken. Er zullen altijd mensen zijn die het stom vinden wat je doet. Die moet je niet gaan overtuigen, dat is verloren energie. Het is veel zinvoller en leuker om te genieten van de mensen die jij wel anderhalf uur ontzettend veel plezier kunt bezorgen."

Bon Bini: Judeska in da house draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore