Entertainment

RUMAG over Zondag met Lubach: 'Konden tranen niet bedwingen'

25 november 2020 12:50 Aangepast: 25 november 2020 12:54
Zondag met Lubach Beeld © David-Cenzer / VPRO

Jongerenplatform RUMAG kreeg afgelopen maart heel Nederland over zich heen nadat het satirische VPRO-nieuwsprogramma 'Zondag met Lubach' hen bespotte. "Er zijn verkeerde beslissingen genomen. Maar ook: niet alles is zo zwart-wit als het lijkt", doet directeur Danny Membre (42) nu een boekje open in 'Nieuwe Revue'.

"Met deze werkwijze maak je gewoon een bedrijf kapot"

In het desbetreffende item, dat inmiddels miljoenen keren is bekeken, werd het bedrijf ervan beschuldigd zelf winst te maken met een benefietactie voor het Rode Kruis, waarin 'coronakleding' verkocht werd. Ook werd de draak gestoken met RUMAG, omdat het citaten overneemt van anderen, wat volgens hen zelf een 'grijs gebied' is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

CEO van RUMAG legt taken neer na kritisch item Arjen Lubach

Aanvankelijk reageerde RUMAG op de kritiek met de tekst: 'Gaan jullie alsjeblieft wél naar buiten. Lik alsjeblieft het knopje van een zebrapad. En hou alsjeblieft jullie smoel.' Iets waar Danny achteraf spijt van heeft. "Het was geen intelligente reactie, maar wel een die we vanuit het boze gevoel van toen maakten. Vergelijk het met een voetballer die een goal moet maken. Vanaf de tribune is het makkelijk kritiek hebben, maar wanneer je op het veld staat, is de druk toch anders."

Oprichter Thijs van der Heide legde naderhand zijn functie als CEO neer, vanwege alle commotie en RUMAG stopte met de verkoop van de artikelen. Dat Lubach en zijn team nooit wederhoor hebben gepleegd zit hen nog altijd dwars. "Dat neem ik Arjen en zijn team ook wel kwalijk", gaat Danny verder. "Er is totaal geen wederhoor gepleegd, wat mij toch wel anders naar zijn programma doet kijken. Ik heb veel respect voor de goede manier waarop zijn show dikwijls in elkaar zit, maar dat wij niet eens om een reactie zijn gevraagd, is natuurlijk ernstig (...) Sommige collega’s op kantoor konden de dag erna hun tranen niet bedwingen. Deze klap voelde als onrechtvaardig en het maakte me boos."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RUMAG stopt met de verkoop van Meiland-quote kleding

Er zat volgens Danny een kern van waarheid in het item, alleen heel zwart-wit neergezet. "Er zat geen nuance in", aldus Danny. "Het is niet zo dat we alleen maar quotes pakken om deze op T-shirts te zetten en we er verder niet meer naar kijken. Veel dingen die wij met onze beste wil zelf bedachten, bleken vaak al te bestaan. Zo simpel is het. Als ik jou vraag er nu een te verzinnen, dan is de kans groot dat deze ergens, op wat voor manier dan ook, al te vinden is." 

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Hallmark haalt RUMAG-collectie offline na kritisch Lubach-item

Arjen en Danny zijn inmiddels weer oké en zaten vlak na de verwoestende uitzending met elkaar om de tafel. "Dat was een goed en lang gesprek met wederzijds respect", vertelt Danny. Volgens de RUMAG-baas had ook hij niet verwacht dat het zo groot zou worden. Het was toch allemaal maar satire? Danny: "Het voelde goed om mijn zegje te hebben kunnen doen en antwoorden te krijgen op sommige vragen die ik voor hem had. Ik weet dat Arjen enkel het gezicht is van een programma dat meerdere makers kent, maar het was fijn om juist met hem van gedachten te kunnen wisselen. Het ontbreken van het plegen van wederhoor blijft voor mij een pijnlijk punt dat ik hem duidelijk wilde maken. Misschien doet hij daar in het vervolg iets mee."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore