Entertainment

Bartina Koeman openhartig over uitzaaiing na borstkanker

13 november 2020 16:18 Aangepast: 13 november 2020 16:19
Beeld © ANP

Ronald (57) en Bartina Koeman (59) kregen tien jaar geleden de schrik van hun leven toen er bij Bartina borstkanker werd ontdekt. In een openhartig interview in de nieuwste 'HELDEN' vertelt het stel dat ze er twee jaar geleden achter kwamen dat er een uitzaaiing ontdekt was.

"Toen braken mijn moeder, mijn zus en ik. Ik kon het niet geloven"

Bartina was tien jaar geleden in Portugal toen ze voor het eerst een bultje voelde en toen ze twee jaar terug iets voelde in haar nek, was ze daar ook. "Hoe bizar, toeval bestaat toch niet. Ik heb me na de behandeling van de eerste keer borstkanker nooit echt helemaal goed gevoeld, alsof ik voelde dat er misschien nog iets was. In Portugal liep ik per ongeluk tegen een glazen wand en voelde toen iets vreemds in mijn nek." Bartina besloot om naar de dokter te gaan omdat ze vreesde dat er iets scheef stond. "In eerste instantie zeiden ze dat er niets was. Maar ik vertrouwde het niet."

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Bartina Koeman eerlijk over Barcelona en gezondheid Ronald

Na een bezoek aan dezelfde huisarts als waar ze tien jaar geleden onder behandeling stond, werd er besloten een MRI-scan te maken. "'Dit is geen gewoon bot’, zei de radioloog die de foto had bekeken. Ik zei: met een niet-normaal bot bedoelt u kanker? Ze knikte. Toen braken mijn moeder, mijn zus en ik. Ik kon het niet geloven. Ik heb Ronald meteen gebeld, kan me daar overigens niets meer van herinneren, was in shock."

"Uiteindelijk bleek het om metastasis op mijn wervels te gaan", vervolgt ze. "Dit kan ontstaan bij het soort borstkanker dat ik heb gehad. Ik wist niet wat ik hoorde en vroeg waarom ze me dat niet tien jaar geleden hadden verteld. 'De artsen doen dat niet', zeiden ze. 'Omdat ze je niet onnodig bang willen maken. Die uitzaaiing komt niet bij alle behandelde vrouwen voor.'" Bartina kreeg te horen dat ze zes chemokuren moest ondergaan en dat het helemaal goed zou komen. "Ze stelden me na de eerste schok ook wel weer heel erg op mijn gemak. Bij de behandelingen kreeg ik een zogenaamde ijsmuts op, zodat ik mijn haar kon behouden.”

"Achteraf viel die hele periode eigenlijk nog wel mee, ik was alleen vaak moe", vervolgt ze. "Alles wat in mijn nek was aangetast, is weer normaal en gezond bot en ziet er ook weer heel mooi uit. Ik voel me ook eindelijk weer de oude Bartina, heb het gevoel dat mijn lichaam weer de oude is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ronald en Bartina Koeman maakten afspraak over vreemdgaan

Het hele interview met Ronald en Bartina is te lezen in de nieuwste HELDEN. Die is nu te koop.

RTL Boulevard sprak onlangs met Bartina over de gezondheid van Ronald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore