Ga naar de inhoud
Entertainment

Ernst Daniël Smid wanhopig door Parkinson: 'Maakt me zo pissig'

Ernst Daniël Smid Beeld © ANP

Zanger Ernst Daniël Smid (67) kreeg 2,5 jaar geleden te horen dat hij de ziekte van Parkinson heeft. In 'AD' vertelt hij donderdag dat hij het nog steeds lastig vindt om daarmee om te gaan.

"Nutteloos de dag door en dan weer naar bed, daar vrees ik voor"

"Ik probeer nog steeds mijn trillen en gekke loopje te verbergen", vertelt Ernst. "Je blijft bang dat mensen je nakijken en denken: die man is niet goed wijs. Toch leg ik me er wel bij neer." Het kost hem beduidend meer moeite te accepteren dat de ziekte ook zijn stemgeluid heeft aangetast. "Dat mijn stem niet meer doet wat ik hem opdraag... Ik bén mijn stem, het is mijn leven. Dat levert veel paniek op in mijn hoofd. Dan zet ik een plaat op van mezelf, wil ik meezingen en dat lukt dan niet. Het maakt me zo pissig. En wanhopig, soms tot het suïcidale aan toe."

Ernst
Lees ook:
Ernst Daniël Smid open over strijd Parkinson in autobiografie

Ernst werkt op het moment aan een theatervoorstelling die hij volgend jaar hoopt op te voeren en aan een biografie die gaat draaien om verschillende belangrijke ontmoetingen uit zijn leven. "Als ik me maar dienstbaar kan maken. Nutteloos de dag door en dan weer naar bed, daar vrees ik voor. Alles van me afschrijven helpt wel. Al gaat dat door die trillingen en die stijfheid in mijn lijf zo traag. Gek word ik ervan. Maar dat boek gaat er komen, september volgend jaar."