Entertainment

Trap het Sinterklaasfestijn af met deze filmklassiekers

14 november 2020 11:33
'Het Paard van Sinterklaas', 'Sint' en 'Alles is Liefde' Beeld © Bos Bros./TDMP/Motel Films

De goedheiligman is officieel 'in het land'! En dat betekent natuurlijk dat je naar de intocht zit te kijken. Al ziet dat er dit jaar iets anders uit. Sinterklaas komt namelijk aan in het fictieve dorp Zwalk, waar 'burgemeester' Matthijs van Nieuwkerk hem ontvangt. Om de sinterklaassferen door te zetten, zijn hier de leukste sinterklaasfilms om je lust voor snoepgoed en cadeautjes mee te verorberen. Let op: deze films zijn niet (allemaal) bedoeld voor de jongere kijkertjes.

1. Alles is Liefde

Het Nederlandse antwoord op Love Actually gaat niet alleen over het hunkeren naar liefde. Het Sinterklaasfeest staat ook volop in de belangstelling. Carice van Houten valt met haar pakjesoutfit in de handen van haar prince charming, Wendy van Dijk krijgt geen genoeg van Valerio Zeno en Paul de Leeuw stapt in het huwelijksbootje met Daan Schuurmans. Kortom, genoeg liefde voor iedereen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe kunnen we dit jaar alsnog Sinterklaas vieren?

2. Sint

Voor een wat luguberder Sinterklaasfeestje kun je niet mis gaan met de horror Sint. Regisseur Dick Maas geeft een heel andere invulling aan het verhaal van de goedheiligman. Sint Niklas is herrezen en komt de feestdag terroriseren. Het levert een heleboel grimmige momenten op, waarbij onder meer de schimmel van Sinterklaas wordt neergeschoten. Met Sint ga je gegarandeerd griezelend de koude wintermaanden in. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Burgemeester' Matthijs van Nieuwkerk in Sinterklaasjournaal

3. Pak van mijn Hart

Benja Bruijning, Chantal Janzen, Fedja van Huêt en Halina Reijn brengen je in de feestsferen met Pak van mijn Hart. Sinterklaas speelt een centrale rol in de kaskraker. De broers Tom en Niek hebben een kledingverhuurbedrijf, waar ze, hoe kan het ook anders, ook sinterklaaspakken verhuren. Daarnaast denkt hun vader dat hij Sinterklaas ís. Genoeg drama voor een filmavondje dus. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het Sinterklaasjournaal maakt nu ook podcasts

4. Het Paard van Sinterklaas

Zit je met de kids opgescheept dit weekend? Dan moet het geheim van Sinterklaas natuurlijk wel goed bewaard worden, anders vallen er tranen. Om het hele gezin gelukkig te houden, is Het Paard van Sinterklaas de ideale feestfilm. De 6-jarige Winky verhuist met haar familie naar Nederland, waar ze voor het eerst te maken krijgt met de bebaarde goedheiligman. Haar grote droom is om een eigen paard te hebben en ze gaat erg ver om dat voor elkaar te krijgen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dieuwertje Blok telt in Sinterklaasjournaal af naar intocht

5. Het Grote Sinterklaasverhaal

Voor de wat oudere garde is Het Grote Sinterklaasverhaal geen onbekende. Inmiddels zou de film niet meer door de beugel kunnen, maar in 2000 scoorde Ketnet er een grote hit mee. Hoofdrolspeelster Gigi Dietrich is nooit een lief meisje geweest en heeft dus nooit een sinterklaascadeautje in ontvangst mogen nemen. Het is tijd voor wraak, vindt ze, en daarom laat ze een robot-Sint maken. Deze nepperd jat alle cadeautjes, met als doel dat mensen een hekel krijgen aan Sinterklaas. Het geniepige plan werkt in ieder geval op de lachspieren en is dus zeker een aanrader om de feestdagen mee af te trappen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dieuwertje Blok: Sinterklaasjournaal door corona belangrijker

Wie ook helemaal weg is van het Sinterklaasverhaal is Maxime Meiland! De realityster heeft er zelfs een boek aan gewijd. Ze vertelt erover in de video hieronder. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore