Er is door de GGD niet voorzichtig omgegaan met BSN-nummers, 06-nummers en thuisadressen van een aantal BN'ers. Volgens het 'Algemeen Dagblad' hebben medewerkers ongeoorloofd de dossiers ingezien van zeker twee bekende Nederlanders die een coronatest lieten doen.
"Het is niet goed dat een overheidssysteem zoveel gegevens blootlegt"
Eén van hen is de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, bij wie de kwestie extra gevoelig ligt. De burgemeester wordt namelijk momenteel beveiligd vanwege bedreigingen. In een reactie laat hij weten zich geen zorgen te maken nu zijn adres door onbevoegden is bekeken. "Ik ben een publiek figuur en veel mensen weten waar ik woon. Maar dit is voor niemand leuk. Het is niet goed dat een overheidssysteem zoveel gegevens blootlegt. En personen die dit doen, zijn niet te goeder trouw."

Over de andere BN'er van wie de privacy is geschonden, wil de GGD niets zeggen. Wel laten ze weten dat er een melding van inbreuk is gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens en de persoon in kwestie is benaderd en geïnformeerd over het feit dat hun dossier is ingezien. Tegen de medewerkers die de inbreuk hebben gepleegd is actie ondernomen.
Het lek kwam naar voren nadat een tipgever via het anonieme klokkenluidersplatform Publeaks melding deed. Daar liet hij weten dat het via de database mogelijk is om gegevens op te zoeken van allerlei mensen, onder wie BN'ers. Volgens de tipgever zouden ook de telefoonnummers van knappe mannen en vrouwen die een test hebben gedaan worden uitgewisseld.
