Entertainment

Martijn Krabbé legt in detail uit hoe Kopen zonder Kijken werkt

03 november 2020 09:58 Aangepast: 03 november 2020 11:26
Beeld © RTL

Martijn Krabbé (52) heeft goud in handen met het nieuwe seizoen 'Kopen zonder Kijken'. Wekelijks trekt het programma ruim een miljoen kijkers. In 'Jinek' legt hij precies uit hoe het nou allemaal werkt. Is zo'n contract bijvoorbeeld nou echt?

"Als we na een paar maanden terugkomen, dan staat alles nog steeds op de juiste plek"

"Ze tekenen een afgeplakt contract en dan gaan ze dit aan met ons. Ze staan in de rij. Ik ben verbijsterd dat iedereen dit wil doen met ons", verklaart Martijn. "Ik snap het niet. Er is natuurlijk een enorme schaarste op de woningmarkt en je moet heel gehaaid zijn. (…) Veel jongeren komen er echt niet uit."

Toch weten bouwkundige Bob en interieurstylist Roos elke keer de juiste keuzes te maken voor de kandidaten in kwestie. "Als we na een paar maanden terugkomen, dan staat alles nog steeds op de juiste plek."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stel Kopen Zonder Kijken krijgt na rollercoaster alsnog droomhuis

"Ik denk dat het ook een beetje komt omdat mensen denken: durven wij dat ook?" vertelt Bob over het succes. "Ik geef andermans geld uit en dat is heel raar. (…) Dat vond ik het eerste seizoen wel pittig." Wel is dat in het verloop van de jaren gemakkelijker geworden voor Bob. "We hebben altijd gezegd: de deelnemers moeten er niet op achteruit gaan. Als ze het niet mooi vinden of het is op een plek waar ze niet willen wonen, dan moeten ze het zo kunnen verkopen. Met zo min mogelijk verlies of liever zonder verlies", legt Martijn uit. "Dat is altijd het uitgangspunt geweest."

"Er zit heel veel liefde in het programma", vervolgt hij. De eisen die de kandidaten stellen zijn vaak niet realistisch, stelt Bob. "Daar kan ik me soms wel over opwinden. Het hoeft niet altijd nu als je nog geen dertig bent." Dat de makers smaak hebben, blijkt wel uit de verschillende moodboards die Martijn en Bob onder ogen krijgen. "Dat zijn soms gewoon woonkamers uit eerdere seizoenen."

Toch gaat het niet altijd naar de zin van de makers of de deelnemers. "We hebben zo'n 24 verbouwingen gedaan, en maar één huis is er daarna verkocht", vertelt Martijn. "Het was dat zij heel graag in Haarlem-centrum wilde wonen, maar niet beseften dat ze voor hun budget geen prettig huis was. Maar dat hebben we uiteindelijk wel aangekocht." Bob vertelt dat ze duidelijk hebben verteld dat het een veel kleiner huis zou worden dan wat het stel voor ogen had. "Maar achteraf hadden ze spijt. Maar dat is vooralsnog de enige."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Team Kopen Zonder Kijken gaat juist voor 'de lelijke eendjes'

Kopen Zonder Kijken is elke maandagavond om 20.30 uur te zien bij RTL 4 en vooruit te kijken bij Videoland. Alles over dit nieuwe seizoen zie je hieronder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore