Entertainment

Sean Connery: dé James Bond die bijna geen James Bond was

31 oktober 2020 14:34 Aangepast: 31 oktober 2020 14:51
Sean Connery als 'William Forrester' in Finding Forrester (2000).

Het Schotse accent van Sean Connery zou hem niks opleveren vond regisseur Alvin Rakoff, maar de acteur bewees het tegendeel. De acteur groeide uit tot een heuse James Bond-legende. Connery overleed op 90-jarige leeftijd.

"Ik dacht er niet eens aan om hem te casten totdat mijn toenmalige vrouw, Jacqueline Hill, het voorstelde"

Bijna werd de acteur afgewezen voor de rol. Zolang hij niet dat vreselijke accent verloor, was hij niet geschikt voor grote dingen, aldus regisseur Alvin Rakoff. Maar hij zat fout, erkent hij achteraf. "Ik dacht er niet eens aan om hem te casten totdat mijn toenmalige vrouw, Jacqueline Hill, het voorstelde. Eerst dacht ik dat ze een grapje maakte", vertelde hij. "Wat zat ik ernaast."

Connery behoort al meer dan een halve eeuw tot de bekendste acteurs ter wereld. Zijn grote doorbraak kwam in 1962 met de eerste Bond-film, Dr. No. Hij speelde zes keer Ian Flemings geesteskind en kwam in 1983 nog eens terug als 007 in de onofficiële Bond-film Never Say Never Again van een concurrerende filmmaatschappij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Acteur Sean Connery (90) overleden

Na zijn laatste Bondfilm speelde hij onder meer in Highlander, The Name of the Rose, The Hunt for Red October, Robin Hood: Prince of Thieves en The Rock. Connery kreeg in 1988 een Oscar voor beste mannelijke bijrol in The Untouchables. In december 1999 werd hij in Berlijn op het Europese Filmfestival gekozen tot beste Europese acteur voor zijn rol in Entrapment. De Britse koningin Elizabeth II sloeg hem een jaar later tot ridder.

De knappe vrouwenversierder in de Bondcyclus speelde in latere films steeds vaker de rol van mentor van een jongere held. Zo was hij in de Indiana Jones-films te zien als de vader van Indiana Jones (Harrison Ford). Connery bleef in het echte leven tientallen jaren trouw aan zijn tweede vrouw, de Franse kunstenares Micheline Roquebrune, met wie hij in 1975 trouwde. Met zijn eerste vrouw, de actrice Diane Cilento, heeft hij een zoon, de acteur Jason Connery.

Sean Connery overleed op 90-jarige leeftijd. Hij stierf volgens de BBC in zijn slaap op de Bahama's. De acteur kampte volgens de Britse omroep met gezondheidsproblemen.

ANP/RTL Boulevard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore