Entertainment

30 jaar Schone Schijn: waarom we er nog steeds zo dol op zijn

29 oktober 2020 12:37
Schone Schijn Beeld © Getty Images

Je kon er jáááren niet omheen: de iconische en legendarische Britse sitcom 'Keeping Up Appearances', in Nederland beter bekend als 'Schone Schijn'. Ondanks dat er maar 44 afleveringen gemaakt zijn, werd de reeks keer op keer met veel succes herhaald. De hilarische serie is dan ook tijdloos, zelfs nu 'Schone Schijn' vandaag op de kop af dertig jaar bestaat. Entertainmentdeskundige Eric de Munck verklaart het succes en gooit er een aantal hoogtepunten van Hyacinth Bucket (natuurlijk uitgesproken als Bouquet) tegenaan.

Eigenlijk drijft de hele serie op slechts één simpele grap: hoofdpersonage Hyacinth Bucket woont met manlief Richard in een uiterst gewone woning in een gemiddelde arbeiderswijk. Daar wil ze echter níets mee te maken hebben en dus doet ze er alles aan om de wereld te laten geloven dat ze tot de hoogste sociale klasse behoort. Hyacinth beledigt iedereen, doet alsof ze haar asociale zussen en zwager niet kent en stáát erop dat iedereen haar achternaam Bucket totaal anders uitspreekt - als Bouquet dus. Zo’n beetje alle mensen uit haar omgeving hebben de trucs van Hyacinth door, maar spelen het spelletje met haar mee, hoe erg ze dat zelf soms ook vinden. En dat levert een stortvloed aan grappige situaties op…

Hyacinth krijgt non-stop telefoontjes voor de afhaalchinees

Een terugkerende grap is dat Hyacinth er álles aan doet om eerder de telefoon op te nemen dan haar man Richard, om zo sjiek en netjes mogelijk te kunnen beantwoorden. Maar meestal zijn haar pogingen tevergeefs: het zijn vaak klanten van een lokale afhaalchinees die bellen. De nummers lijken enorm op elkaar. Maar als Hyacinth dan tóch iemand aan de telefoon heeft, kan ze het niet laten om eventjes te benadrukken op welke dure en bijzondere telefoon het gesprek plaatsheeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Richard' uit Schone Schijn overleden

Hyacinth laat echtgenoot Richard geen seconde met rust

Ook één van de grappigste situaties in Schone Schijn: de autoritjes van Hyacinth en haar echtgenoot Richard (gespeeld door de in 2019 overleden Clive Swift). Behalve dat hij nooit iets goed kan doen in het verkeer, waarschuwt ze hem óók voor zo’n beetje alles.

Buurvrouw Elizabeth is als de dood voor Hyacinth

Ondanks dat ze eigenlijk nooit wil, draaft buurvrouw Elizabeth wanneer Hyacinth het vraagt steeds weer op voor een kopje thee. Met de ene na de andere hilarische (en soms echt wel een beetje zielige) paniekaanval tot gevolg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Populaire soap As The World Turns maakt een comeback

Het verkeerd uitspreken van de naam Bucket

De allergrootste zonde die je bij Hyacinth kunt begaan: haar achternaam Bucket (emmer) ook daadwerkelijk uitspreken als Bucket. Want ze heeft er zélf Bouquet (boeket) van gemaakt. Maar die boodschap heeft - tot haar eigen ongenoegen - niet iedereen gekregen.

Hyacinth is de übersnob

Niets of niemand is goed genoeg voor Hyacinth. Behalve haar zoon Sheridan dan, die we nooit zien, maar altijd alleen maar belt als 'ie geld nodig heeft. Een aantal van de meest grappige snob-momenten op een rijtje:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

The Bold-fans schaterlachen om zoenscènes met paspoppen

Een reünie vanwege de feestelijke mijlpaal vandaag zit er overigens niet bepaald in. Hoofdrolspeelster Patricia Routledge (Hyacinth) is met haar 91 jaar nog steeds onder ons, maar de meeste van haar collega’s zijn inmiddels overleden. Mary Millar (Rose #2) ging als eerste in 1998, gevolgd door George Webb die ‘Daddy’ speelt, ook in 1998. Geoffrey Hughes, de asociale zwager Onslow, overleed in 2012. Ook de originele actrice die Hyacinths zus Rose gestalte gaf is overleden: Shirley Stelfox kwam in 2015 te overlijden. Tenslotte is ook Richard Bucket er niet meer, acteur Clive Swift stierf begin 2019.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore