Ga naar de inhoud
Entertainment

Akwasi: 'Directie Afrika Museum moet overwegen op te stappen'

Het Afrika Museum in Berg en Dal bij Nijmegen is ingehaald door de snelheid van de tijd. Het is niet geloofwaardig meer dat het management van het museum uitsluitend uit witte, Europese mannen bestaat, terwijl een vertegenwoordiging uit de Afrikaanse diaspora geheel ontbreekt. Als het museum echt wil vernieuwen, moet de huidige directie overwegen om op te stappen.

"Het is de vraag of het museum in de huidige vorm nog kan blijven bestaan"

Dat zegt rapper Akwasi zondag in een onlinetoespraak voor het Erfgoedfestival Gelderland. Akwasi verbleef op uitnodiging van het festival in de zomer een week in het museum, dat recent in het nieuws kwam toen een Franse activist een Congolees beeld roofde, dat naar zijn mening van zijn volk was omdat het is meegenomen in de tijd van de slavernij.

Akwasi
LEES OOK:
Akwasi kan op weinig steun rekenen na niet vervolgen OM

Het Afrika Museum is in 1954 opgericht door paters van de Congregatie van de Heilige Geest. Die wilden laten zien hoe hun missiewerk in Afrika eruit zag. Sinds 2014 behoort het museum bij het Nationaal Museum van Wereldculturen en is het geen missiemuseum meer. Maar met name het buitenmuseum met hutjes uit Ghana, Lesoto, Mali en Benin wordt nog als zeer koloniaal gezien. De directie werkt aan een plan om het park beter aan te laten sluiten bij hedendaags Afrika.

"Het is de vraag of het museum in de huidige vorm nog kan blijven bestaan", zegt Akwasi. "Het museum bevestigt nu de beeldvorming dat Afrikanen leven in onderontwikkelde, eenvoudige en primitieve omstandigheden. Terwijl Afrika op dit moment het bloeiendste continent van de wereld is. Er is een behoorlijke ommezwaai nodig. De managers moeten zich afvragen of ze wel op de juiste plek zitten."

Het Afrika Museum reageert positief op het statement van Akwasi. 'Met onze tentoonstellingen, publieksprogramma’s, publicaties en educatie willen we bijdragen aan een meer inclusieve samenleving, waarin voor racisme geen ruimte is. Daar bouwen we hard aan (...). Wij nemen de uitnodiging van Akwasi graag aan om samen te zien op welke manier hij kan helpen in ons continue proces van vernieuwing.'

Angela
LEES OOK:
Angela de Jong haalt uit naar NPO na ode aan Akwasi

Akwasi denkt dat het Afrika Museum een "prachtig knooppunt van bloemrijke, universele en inspirerende verhalen" kan zijn. Hij wil meehelpen bij de volgens hem noodzakelijke verandering. "Je kunt niet perfect zijn, maar je kan het wel beter doen", aldus de rapper.

Het Afrika Museum zegt die uitnodiging van Akwasi graag aan te nemen, zodat hij kan helpen met het 'continue proces van vernieuwing'.

Bron: ANP / RTL Boulevard
Meer over