Hardrock-held

Gitarist Eddie Van Halen op 65-jarige leeftijd overleden: 'Veel te jong'

06 oktober 2020 21:43 Aangepast: 07 oktober 2020 00:59
Eddie van Halen in 2015 op het podium in Phoenix, Arizona. Beeld © AP

Gitarist Eddie Van Halen, medeoprichter van de Amerikaanse hardrockband Van Halen, is overleden aan de gevolgen van kanker. Dat meldt zijn zoon via Twitter. Er wordt ook in Nederland geschokt gereageerd op de dood van 'een van de beste gitaristen van de wereld'.

"Je bent de beste vader die ik me had kunnen wensen", schrijft zijn zoon Wolfgang. "Mijn hart is gebroken en ik denk niet dat ik dit verlies ooit helemaal te boven zal komen."

Eddie van Halen leed jarenlang aan kanker. De afgelopen jaren vloog hij regelmatig tussen de Verenigde Staten en Duitsland heen en weer voor behandelingen.

Naar de VS

Van Halen werd in 1955 geboren in Amsterdam als zoon van een klarinettist uit de Luchtmachtkapel. Het gezin verhuisde eerst naar Nijmegen en in 1962 naar de Verenigde Staten.

Met zijn broer Alex vormde Eddie van Halen de kern van de band Van Halen, die eind jaren 70 en begin jaren 80 verschillende wereldhits had, waaronder Runnin' With the Devil en Jump (video: zie onder).

Geschokte reacties

Internationale sterren, collega's en bekenden hebben gereageerd op het overlijden van rockicoon Eddie van Halen. Collega-rockers zoals Gene Simmons en Paul Stanley van KISS noemen Eddie 'een prachtige ziel'. "Mijn hart is gebroken. Eddie was niet alleen een Gitaargod, maar ook een waarlijk, prachtige ziel", schrijft Simmons. "Een pionier en iemand die altijd alles voor zijn muziek gaf."

"Twee van de beste uren van mijn leven spendeerde ik door met Eddie van Halen te praten. Een geweldige muzikant, maar ook een grappige en aardige gast die verschrikkelijk gemist zal worden", twittert talkshowpresentator Jimmy Kimmel:

"Rust in vrede gitaarlegende. We zullen je missen", schrijft rocker Billy Idol, die zijn tweet voorziet van de hashtag #fuckcancer:

Ook in Nederland komt het nieuws van zijn overlijden hard aan. "Zo jammer", schrijft dj Erik de Zwart op Twitter.

'Veel te jong'

"Godver! Veel te jong", schrijft Jeroen van Inkel. Ook collega Giel Beelen kan er met zijn hoofd niet bij. "Een van de beste gitaristen van de wereld is overleden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore