Ga naar de inhoud
Entertainment

Jan des Bouvrie op 78-jarige leeftijd overleden

Jan des Bouvrie Beeld © ANP

Verdrietig nieuws: interieurontwerper Jan des Bouvrie is overleden op 78-jarige leeftijd. De designer was al een tijdje ziek en leed onder meer aan prostaatkanker. Volgens de familie stierf hij in de armen van zijn vrouw Monique (58) en in het bijzijn van zijn kinderen. Dat meldt 'NOS'.

Jan des Bouvrie op 78-jarige leeftijd overleden

02:02

Jan des Bouvrie was één van de meeste toonaangevende Nederlandse ontwerpers en heeft de afgelopen decennia een belangrijk stempel gedrukt op de Nederlandse interieurs. De kubusbank die hij in 1969 ontwierp is een klassieker die nog altijd wordt verkocht. De bank staat symbool voor de modernisering van de Nederlandse woninginrichting en is opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Centraal Museum in Utrecht.

Jan
Lees ook:
Jan des Bouvrie viert 50 jaar in het vak

In 1993 ging de designer met zijn ontwerpstudio van Bussum naar Naarden-Vesting, waar hij met zijn vrouw Monique het monumentale pand Het Arsenaal omvormde tot een designstudio op het gebied van wonen. Jan heeft altijd als doel voor ogen gehad om mensen 'te leren wonen’. In verschillende gepubliceerde interieurboeken geeft hij advies op het gebied van interieurdesign. In zijn boek Turn this house into a home laat hij zien dat zich de laatste jaren meer richt op architectuur.

In 2009 ontving de ontwerper een koninklijke onderscheiding op het gebied van kunst en design. Er zijn twee opleidingen naar hem vernoemd. Het Jan des Bouvrie College is onderdeel van het ROC in Amsterdam. De Jan des Bouvries Academie is een hbo-opleiding van Saxion Next, een particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs in Deventer.