Entertainment

Caroline De Bruijn over succes van GTST: 'Mix van verhalen'

01 oktober 2020 07:01 Aangepast: 01 oktober 2020 10:09
Caroline de Bruijn Beeld © ANP

Het is donderdag precies dertig jaar geleden dat 'Goede tijden, slechte tijden' voor het eerst op de buis kwam. Hoewel de langstlopende soap van Nederland al langere tijd worstelt met dalende kijkcijfers stemt een trouwe club fans nog steeds dagelijks af op de avonturen van de Meerdijkers. Het verhaal dat een mix is van 'het dagelijkse leven en dingen die boven de realiteit staan', is volgens Caroline De Bruijn (Janine Elschot) één van de geheimen dat de RTL 4-soap al zo lang meedraait.

"Het hoort bij het ritme van de avond"

"Om een voorbeeld te noemen: vorig seizoen werd Janine getroffen door borstkanker, iets wat jammer genoeg vaak mensen treft. In het seizoen daarvoor werd ze ontvoerd door een seriemoordenaar, gelukkig niet iets alledaags voor de kijker", vertelt de actrice, die zelf al sinds 1992 te zien is in GTST.

Miniatuurvoorbeeld
LEES OOK:

Jette van der Meij betreurt haar minder prominente rol in GTST

Caroline denkt daarnaast dat veel fans ook erg gewend zijn geraakt aan het vaste televisiemoment elke dag om 20.00 uur. "Het hoort bij het ritme van de avond. De kindertjes zijn naar bed, kopje thee erbij, voeten op tafel en de tv aan. Dat doen heel veel mensen al heel lang. Ze hebben ook een band met de personages opgebouwd."

Ook zelf is de actrice na 28 jaar nog lang niet uitgekeken op Janine. "Als actrice mag ik mezelf in de handen knijpen dat ik al zo lang non-stop werk heb en ik mag elke dag wat anders spelen. Het is niet als in het theater dat je avond na avond dezelfde woorden moet uitspreken." Ook heeft Caroline door haar ervaring ook een adviserende rol. "Het komt weleens voor dat ik iets zie en denk: dat klopt niet met wat er eerder is verteld in het verhaal en dan kan ik dat aangeven. Er is heel veel ruimte voor creatieve inspraak."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Déze voormalig soapie keert terug voor 30-jarig jubileum GTST

Terugkijkend op al die jaren als Janine heeft de actrice vooral genoten van het samenwerken met haar collega's. Zo speelt Caroline nog steeds graag naast haar man Erik de Vogel (Ludo Sanders). "De verzoeningsscènes met Ludo zijn natuurlijk eindeloos leuk om te spelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tygo Gernandt waant zich weer in GTST

Hoewel GTST dit jaar zijn jubileum viert, ondervond ook de soap problemen van de coronacrisis. Net als bij vele andere producties moesten de opnames tijdelijk worden stilgelegd waardoor de zomerstop niet werd ingeluid door de gebruikelijke cliffhanger. Inmiddels draaien de camera's weer gewoon, maar dat was wel even wennen. "We zijn gewend om met z'n allen op elkaar, bij wijze van spreken in een schoenendoos te werken. Nu zijn er looproutes, anderhalve meter afstand, mondkapjes. We zijn als acteurs aangemerkt als een contactberoep, maar het is wel anders natuurlijk. Maar we zijn alweer even aan de gang en het went ook, gek genoeg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

GTST-ster Buddy Vedder krijgt extra shows voor musical

Er is bewust gekozen om vooralsnog geen coronacrisis in Meerdijk te laten voorkomen. "We lopen met de opnames natuurlijk voor, dus kan het zijn dat het alweer verleden tijd is als het op tv komt. Plus, willen mensen niet ook gewoon een beetje kunnen ontsnappen aan de realiteit?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore