Entertainment

Youp van ’t Hek niet van plan om woorden zorgvuldiger te kiezen

30 september 2020 14:52
Youp van 't Hek Beeld © ANP

Youp van 't Hek (66) vertelt in 'Veronica Magazine' dat er regelmatig aan hem wordt gevraagd of hij bepaalde grappen niet meer maakt, of bepaalde woorden niet meer gebruikt. Zijn antwoord is helder: nee. "Ik heb geen zin om politiek correct te worden en dat gaat ook niet gebeuren. Ik wil over alles een grap kunnen maken, dat is ook mijn vak", aldus de cabaretier.

"Wel ben ik altijd bang dat Arie Boomsma mij ziet lachen"

Veronica Magazine sprak met een aantal bekende Nederlanders over de 'vertrutting van Nederland', waaronder Youp van 't Hek. Hij vindt dat 'juist in deze tijd waarin niets meer mag' er behoefte is aan zijn grappen. "Ik let tegenwoordig niet extra op mijn woorden dan voorheen. Dat komt doordat ik zelf bijna alleen maar lach om verkeerde humor. Humor die niet past in de huidige tuttige tijdgeest", aldus de columnist. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Arie Boomsma reageert fel op column Youp van 't Hek

"Wel ben ik altijd bang dat Arie Boomsma mij ziet lachen", gaat hij verder. "Want dan trekt hij meteen zijn conclusies: die Van ’t Hek is een racistische homofoob. Want Arie deugt en ik niet. Zo maakte die fatsoensrakker Johan Derksen ook uit voor racist. Terwijl Johan gewoon de Cliniclown is van een Drents bejaardenhuis die regelmatig een totaal verkeerde grap maakt."

Youp is dan ook van mening dat je alle grappen gewoon mag maken: "Ook al is het de slechtste grap aller tijden.' Youp: "Ik denk nu even aan René van der Gijp die in Veronica Inside een blonde pruik opzet. De heisa die daaropvolgde – kom op, zeg. Het is maar een grap. Het wordt allemaal zo zwaar gemaakt. Er zijn veel belangrijkere zaken in de wereld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Youp van 't Hek nog meer onder vuur: 'Kwaadwillend en dom'

Radio-dj Jeroen van Inkel deelt die mening. "Humor is per definitie beledigend voor iets of iemand, dat is nu eenmaal zo. We leven in een land vol watjes. Er is altijd wel iemand die zich gekwetst voelt", stelt hij in de gids. "Ik denk juist dat als we met een beetje humor zaken aankaarten, het gemakkelijker wordt voor iedereen om met elkaar samen te leven. Nu gaan we juist heel spastisch doen als bepaalde gevoelige woorden worden gebruikt. Zoals nu dus. Ik gebruik het woord spastisch en denk meteen: o jee."

Al is hij in de loop der jaren wel milder geworden. Zo legt hij uit: "Laatst was er een Chinese minister rond etenstijd bij Rutte op bezoek. Daar kon ik met gemak vijf grappen over maken, maar dat heb ik toch maar niet gedaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bobbi Eden durft de deur niet meer uit

Ook Bobbi Eden is van mening dat je harde grappen 'gewoon moet kunnen maken'. Zo heeft ze zich bijvoorbeeld enorm gestoord aan 'het gezeur over het aanpassen van bepaalde elementen in De Efteling'. Bobbi: "Je kunt er ook geen fatsoenlijke discussie over voeren lijkt het. Het zál en móet de kant opgaan van een klein clubje, want anders ben je een racist, een homofoob, een hater en vul de hele bingokaart maar in." 

Het was ook even de vraag of je coronagrappen mag maken. Guido Weijers legt in onderstaande video uit waarom het juist belangrijk is om dit te doen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore