Ga naar de inhoud
Entertainment

Cultuursector angstig na nieuwe maatregelen

Theaters, bioscopen en concertpodia hebben een groot probleem als ook voor hen geldt dat maximaal dertig personen tegelijkertijd de zaal in mogen. De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) heeft dinsdagochtend een brief geschreven aan de voorzitter van het Veiligheidsberaad, de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. Hierin vragen ze dringend om een vrijstelling voor alle zalen die een goed coronaprotocol hebben.

"Dat zal in de meeste gevallen volledige sluiting betekenen"

Tijdens de persconferentie maandagavond werd gemeld dat "zalen van cultureel belang" meer dan dertig mensen mogen blijven ontvangen. Maar dat roept vragen op. "Dit alles doet vermoeden dat het de bedoeling van het Rijk is dat de Veiligheidsregio’s gaan bepalen wat panden van (groot) cultureel belang zijn om hen ontheffing te kunnen verlenen. Indien u dat anders ziet horen we dat graag", aldus de VSCD.

Mocht het inderdaad zo zijn dat de Veiligheidsregio's dat gaan bepalen dan is er "een groot en acuut probleem". "Vanavond verwachten de 335 podia en 196 bioscopen en filmtheaters die ons land rijk is, hun gasten die reeds een kaartje hebben gekocht voor de voorstelling. Het is zaak om vandaag voor 18.00 uur duidelijkheid te hebben of er sprake is van een uitzondering of niet."

Noodkreet
Lees ook:
Noodkreet zzp'ers culturele sector: 'Miljard noodsteun nodig, kaalslag dreigt'

Volledige sluiting

In de schouwburgen, concertzalen, bioscopen en filmtheaters zijn al protocollen van kracht die een veilig bezoek kunnen garanderen, schrijft de VSCD. "Zalen hebben daarmee slechts 20 procent capaciteit beschikbaar, maar zijn gelukkig open en kunnen toch enigszins hun maatschappelijke rol waarmaken, die juist in deze tijd zo nodig is."

Daarom verzoekt de sector met klem dat dinsdagochtend wordt besloten de zalen vrij te stellen van de beperking tot dertig mensen. "We hopen dat u gehoor geeft aan onze oproep, aangezien we anders genoodzaakt zijn om de zalen van cultureel belang te informeren dat zij zich heden aan de 30 mensenbeperking moeten houden. Dat zal in de meeste gevallen volledige sluiting betekenen, zo leert de ervaring in juni toen dezelfde beperking gold."

Bron: ANP/RTL Boulevard