Entertainment

Zó zag de horrorweek van Famke Louise eruit

26 september 2020 12:05 Aangepast: 26 september 2020 13:53
Famke Louise Beeld © Instagram @famkelouise

Voor wie het nieuws de afgelopen week ook maar een beetje in de gaten heeft gehouden, is het hele #ikdoenietmeermee-debacle geen geheim meer. Afgelopen dinsdag hadden meerdere BN'ers op social media zich uitgesproken tegen de coronamaatregelen van het kabinet. Ze konden rekenen op een hoop kritiek, maar vooral rapper Famke Louise (21) is afgelopen week alles behalve gespaard gebleven.

"De bedoeling bij Jinek was om een ander perspectief te bieden en toch een beetje het tegengeluid te kunnen geven"

Ineens was het daar: tientallen BN'ers maakten op Instagram met #ikdoenietmeermee bekend dat ze het niet eens zijn met de coronamaatregelen. "Alleen samen krijgen wij de overheid onder controle. Ik doe niet meer mee. Free the people", klonk het op de video van onder anderen Famke Louise. 

Miniatuurvoorbeeld
LEES OOK:

Kim Feenstra in de bres voor Famke Louise na Jinek-debacle

Na deze video kon vooral Famke rekenen op heel wat commentaar. Niet alleen heeft de influencer meer dan één miljoen volgers, waardoor ze ontzettend veel invloed heeft, ook heeft ze aan het begin van de pandemie heel wat geld ontvangen voor een campagne van het RIVM om juist het tegenovergestelde over te brengen. Deze actie was bedoeld om haar volgers te wijzen op het belang van de coronamaatregelen. 'Betaal maar terug', schreef Rob Jetten afgelopen week op Twitter naar aanleiding van de hashtag. 'Of liever: geef het aan een goed doel. #ik doe wel mee.'

Na de enorme ophef over de hashtag, besloot PowNed-reporter Dennis Schouten (25) om Famke maar eens een bezoekje te brengen. En dat beviel de 21-jarige niet bepaald. Dennis kwam verhaal halen na haar  #ikdoenietmeermee-bericht op Instagram. "Ik ga zeker een statement naar buiten brengen, maar niet bij PowNews", verklaart de rapper aan de reporter. Vervolgens blijft Dennis haar vragen stellen en dat staat Famke helemaal niet aan. Ze slaat de microfoon meermaals weg en uiteindelijk valt 'ie op de grond. "Je hebt toch schijt aan die maatregelen, dus ik hoef die stok niet vast te houden", geint Dennis.  

Miniatuurvoorbeeld
LEES OOK:

Famke Louise raakt grote opdracht kwijt na corona-debacle

Toch besluit Famke, ondanks dat ze op veel haat kan rekenen, aan te schuiven bij Jinek om haar verhaal te doen. "Ik vind wel dat ik er iets over moet zeggen", vertelt ze in de talkshow over haar komst. Om haar verhaal zo duidelijk mogelijk te vertellen, had de zangeres vooraf alles op een spiekbriefje geschreven, dat ze tijdens de show uit haar broekzak haalde. "Ik had superveel respect voor corona in eerste instantie", begint ze haar verhaal. "Het gaat gewoon om de maatschappij. We kunnen allemaal op een tweede golf zitten te wachten. Ondertussen gaan er bedrijven failliet en kunnen mensen hun ding niet meer doen. Veel mensen lijden eronder. Het kabinet houdt daar niet genoeg rekening mee." 

De YouTube-ster bedoelde met haar oproep #ikdoenietmeermee op social media overigens niet dat volgers de coronaregels van de overheid niet meer moeten volgen, zoals zij eerder wel had gezegd in haar filmpje. "We hadden deze hashtag nodig om de aandacht te trekken." Anders dan de hashtag impliceert, doet ze dus wel nog mee met de maatregelen. Ze wilde alleen graag dat het kabinet meer medeleven toont aan de jongeren die niet meer kunnen doen wat zij willen en aan de mensen die zich grote zorgen maken. Maar ondanks haar spiekbriefje, kwam de 21-jarige niet goed uit haar woorden. Daarnaast beweerde ze dat de eerste lockdown geen effect heeft gehad, waar viroloog Diederik Gommers, die tegenover haar aan tafel zat, flink tegenin ging.

Miniatuurvoorbeeld
LEES OOK:

Famke Louise biedt excuses aan voor #ikdoenietmeermee: 'Gun mij ruimte om te groeien'

Na de uitzending van Jinek ziet de zangeres uiteindelijk ook in dat ze fouten heeft gemaakt. 'Het is nooit mijn intentie geweest om mensen aan te sporen om laconiek om te gaan met de maatregelen die getroffen zijn rondom het coronavirus', schrijft Famke later op haar Instagram. 'Ik heb respect voor alle zorgmedewerkers en ik heb begrip voor allen die hiermee geconfronteerd worden op dagelijkse basis. De bedoeling bij Jinek was om een ander perspectief te bieden en toch een beetje het tegengeluid te kunnen geven.' Famke ziet zichzelf als een doorzetter en wilde 'daad bij het woord stellen' door zichzelf kenbaar te maken op televisie. 'Wat ik niet had kunnen voorzien was de totale stilte en gebrek aan support om mij heen.'

In haar Instagram-bericht wordt ook duidelijk dat de 21-jarige die week daarvoor afscheid heeft genomen van haar management SPEC van Ali B. 'De mainstream media koos mij als potentieel aanspreekpunt en daar bovenop kwam ook een breuk met mijn management die vorige week plaatsvond', schrijft de influencer in haar excuusbericht op Instragram. 'Al met al, niet mijn beste dag. Dit alles heeft geleid tot het feit dat ik alleen en onvoorbereid bij Jinek aan tafel schoof. Niemand heeft mij iets verplicht, maar toch dacht ik het verschil te kunnen maken. Dat te hebben gezegd realiseer ik me de ernst van ongefundeerde uitspraken doen.' 

Miniatuurvoorbeeld
LEES OOK:

Famke Louise breekt met management Ali B

En als je denkt dat het allemaal niet erger kan voor de vlogster, raakt ze door alle misstanden ook nog eens een grote klus kwijt. Huub van den Heuvel van Senf Theaterproducties vertelt dat ze een optie hadden om Famke te laten optreden in hun Scala Theater in de Utrechtse Jaarbeurs. "Maar we kunnen het ons niet permitteren om iemand aan te trekken die zich niet aan de regels houdt", vertelt Huub. "Er was nog helemaal geen optreden, er was een optie op een optreden. Er moesten nog heel wat knopen worden doorgehakt, met name financieel ook."

Naar aanleiding van de heftige week voor de Vroom-zangeres, reageert haar management dat het 'naar omstandigheden oké gaat, maar ze is zeker wel geschrokken. "Ze is niet met de intentie naar Jinek gegaan om het te laten verlopen zoals het is verlopen. Ze staat open voor een gesprek met Diederik Gommers en Hugo de Jonge. De boodschap die zij wilde brengen, heeft zij helaas niet kunnen verwoorden bij Jinek. Vandaar haar bericht op Instagram. Het laatste wat zij wilde zeggen, is dat de maatregelen juist in acht genomen moeten worden."

Famke heeft op haar Instagram inmiddels laten weten dat ze een stap achteruit gaat doen: 'Om te reflecteren en op zoek te gaan naar een bijzonder inspirerend iemand die gespecialiseerd is in pandemieën om mij te educaten over deze situatie en wellicht met mij het podium wil delen.'

Miniatuurvoorbeeld
LEES OOK:

Famke Louise reageert: 'Geen schijt aan coronamaatregelen, maar mensen willen hun ding kunnen doen'

Maar het was niet alleen Famke die zich uitliet over het #ikdoenietmeermee-bericht. Ook Tim Douwsma zette zich aardig voor schut toen hij aan tafel zat bij Op1 en beweerde dat 'maar liefst 28 miljoen operaties zijn uitgesteld door corona.' In de video hieronder legt hij zijn keuze uit over het meedoen aan de veelbesproken actie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore