Entertainment

Tim Douwsma legt uit: 'Wil coronadebat aanwakkeren'

22 september 2020 23:42 Aangepast: 23 september 2020 08:08
Beeld © ANP

Tim Douwsma (32), één van de BN’ers die maandagavond opriep om de coronaregels van de overheid niet meer te volgen, staat niet achter het gedachtengoed van Willem Engel (43), de man die de actie #Ikdoenietmeermee initieerde. Dat stelde de Friese acteur en presentator dinsdagavond in het programma 'Op1'.

"Je moet nadenken over de functie die je hebt als je zoveel volgers hebt"

"Ik heb meegedaan aan de actie vanuit mijn eigen standpunt", aldus Tim. "Ik ben een bezorgde vader die kritische vragen heeft over het beleid." Eerder op de dag stelde de Friese artiest al dat de hashtag ongelukkig gekozen was. "Daar sta ik ook niet meer achter."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pieter van Vollenhoven boos over #ikdoenietmeermee-actie

Tim stelde met zijn initiatief een vuist te willen maken tegen de polarisatie in Nederland. Hij wil met zijn deelname aan de actie vooral niet in de hoek van "die gekkies" worden gezet en beklemtoonde geen corona-ontkenner te zijn. "Maar er zijn 28 miljoen operaties uitgesteld en in Afrika ontstaat er hongersnood door de lockdown", aldus de acteur. "Er zijn heel veel artsen met een ander geluid dat ik niet hoor."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

#ikdoenietmeermee-artiesten ontvingen duizenden euro's noodsteun

Acteur Barry Atsma, die te gast was om te praten over hitserie Klem, vroeg zijn collega waarom hij geen hashtag #ikhebvragen of #ikhebtwijfels had gebruikt. "Jij hebt 150.000 volgers", aldus de acteur. "Stel, er zijn drie mensen die nu denken: fuck it, Tim zegt het, ik doe niet meer mee. Die gaan hun oma knuffelen en dan gaat het fout. Daar maak ik me zorgen over. Je moet nadenken over de functie die je hebt als je zoveel volgers hebt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

#Ikdoenietmeermee-BN'ers werken samen met Viruswaarheid

Tim stelde vooral het debat over de coronamaatregelen te hebben willen aanwakkeren. Bij Jinek stelde mede-actievoerder Famke Louise ondertussen ook dat zij de oproep niet had bedoeld zoals zij hem had uitgesproken. De YouTube-ster, die eerder geld had gekregen om haar volgers op te roepen de coronaregels na te leven, beklemtoonde dat zij vooral meer medeleven van het kabinet wilde.

Waarom zij haar volgers dan toch had opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, kon Famke Louise niet zeggen. Tim gaf eerder die avond bij RTL Boulevard al aan dat de hashtag 'te controversieel' zou zijn. Je ziet het in de video hieronder. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore