Entertainment

Virtuele Emmy-editie meer dan prima voor awardshow tijdens corona

21 september 2020 07:45 Aangepast: 21 september 2020 09:57

Presentator Jimmy Kimmel (52) droeg een smoking en deed een openingsmonoloog, maar daarmee hield de vergelijking met een traditionele awardshow ook direct op. De 72ste uitreiking van de Emmy Awards (de belangrijkste televisieprijzen van Amerika) was de eerste grote ceremonie van het seizoen en had dit jaar óók de dubieuze eer om de toonaangevende awardshow in het coronatijdperk te zijn.

Zonder rode loper waarbij talloze reporters vragen wie de celebs dragen en geen zaal volgepakt met A-sterren. In plaats daarvan werd er de afgelopen maanden keihard gewerkt om liveverbindingen tot stand te kunnen brengen met maar liefst 138 genomineerden op 114 verschillende locaties in tien landen. RTL Boulevard-entertainmentdeskundige Eric de Munck volgde de uitreiking -terwijl er zo’n tien koppen koffie doorheen gingen- vannacht op de voet.

Opening

Live vanuit het Staples Center in Los Angeles lijkt er geen vuiltje aan de lucht te zijn als talkshowhost Jimmy Kimmel zijn openingsspeech houdt op een podium. Via digitale trucjes worden de publieksshots van vorig jaar in zijn speech gemonteerd, waardoor het volle bak lijkt. Maar die droom spat snel uiteen als we de treurige aanblik zien van een leeg stadion. Jimmy maakt ondertussen grapjes over dat de wereld in brand staat, maar dat televisie een ware opleving doormaakt. Ook vraagt ie zich af wáárom er in hemelsnaam een awardshow georganiseerd is en doopt de 72ste Emmys officieel om tot de Pand-Emmys.

Special guests

Die arme Jimmy Kimmel hoeft de avond gelukkig niet helemáál alleen te doorstaan, een aantal celebs neemt tóch gewoon de moeite om op te komen draven en vanuit de studio virtueel een beeldje uit te reiken. Onder andere Jason Bateman, Jennifer Aniston, Jason Sudeikis en Sterling K. Brown zijn van de partij. Jennifer Aniston gaf eerder op de avond overigens óók al een inkijkje in haar rode loper-look van dit jaar:

Spacepakken

Nee, de Emmy Awards zijn niet overgenomen door een stel buitenaardse wezens. Wat dan wel die figuren in gekke pakken zijn? Stagiairs van The Television Academy (de organisatie achter de Emmys) die het hele land rondrijden om de gouden beeldjes op een veilige manier bij de winnaars te krijgen. En ook zij weten niet wie er wint, dus duiken er pijnlijke filmpjes op van Emmys voor de deur van acteurs, die net zo snel weer vertrekken als dat ze gekomen zijn.

Miniatuurvoorbeeld
lees meer:

Schitt's Creek grote winnaar tijdens bizarre virtuele Emmy-uitreiking

Schitt's Creek

De meeste stagiairs rijden voor niets het hele land door, in de eerste anderhalf uur van de show gaat de Canadese comedyserie Schitt’s Creek er met álle beeldjes vandoor. De prijzen voor beste hoofd- en bijrollen en beste comedyserie zijn stuk voor stuk voor de hilarische serie die eerder dit jaar na zes seizoenen ten einde kwam. Als enige van de genomineerde comedyseries is Schitt’s Creek nog níet bij ons te zien, dus laten we hopen dat een Nederlandse zender -net als grote Emmy-winnaar Fleabag vorig jaar- de rechten binnensleept.

Grappig detail: omdat het woord shit officieel niet uitgesprokenmag worden op de Amerikaanse televisie, werd tijdens de uitzending steeds het logo van de serie in beeld gebracht om verwarring en gedoe te voorkomen

Watchmen

De HBO-miniserie Watchmen had met 26 nominaties de meeste kans op een beeldje dit jaar. Daarvan werden er eerder deze week al zeven verzilverd, tijdens de grote show vannacht kwamen er daar nog vier bij. Onder andere voor beste mannelijke bijrol in een miniserie (Yahya Abdul-Mateen II), beste vrouwelijke hoofdrol in een miniserie (Regina King) en Beste Miniserie.

Hollywoodicoon Mark Ruffalo kreeg thuis op zijn bank een Emmy overhandigd voor beste mannelijke hoofdrol in een miniserie voor I Know This Much Is True. Actrice Uzo Aduba (ook bekend uit Orange is the New Black) ontving een beeldje voor beste vrouwelijke bijrol in een miniserie (Mrs. America)

David Letterman

Jimmy Kimmel was niet de enige talkshowgrootheid tijdens de Emmy-uitreiking vannacht, één van zijn grote voorbeelden en voorganger David Letterman deed ook een duit in het zakje tijdens een eerder opgenomen aankondiging:

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Zendaya jongste Emmy-winnares beste actrice in dramaserie

The One With the Emmy's

Terwijl ie eigenlijk dit voorjaar al had moeten plaatsvinden, laat de langverwachte Friends-reünie dankzij het coronavirus langer op zich wachten. Gelukkig zijn de dames uit de serie de beroerdste niet en dus maakten Jennifer Aniston (Rachel), Courteney Cox (Monica) en Lisa Kudrow (Phoebe) gezamenlijk hun opwachting tijdens een bijzondere liveverbinding. Afstand houden was daar bij de vriendinnen overigens níet bij. Wat mij betreft het hoogtepunt van de hele show:

New Year's Eve

Dat 2020 niet de boeken in gaat als beste jaar ooit, daar zijn we het allemaal wel over eens. Maar Little Fires Everywhere-actrices Reese Witherspoon en Kerry Washington zijn zó enorm klaar met 2020, dat ze gewoon alvast Oudejaarsavond vierden tijdens de Emmys:

Categorie drama

Als slotstuk van de 72ste Emmy Awards is de categorie Drama aan de beurt. Daar doet de HBO-serie Succession goede zaken met beeldjes voor beste mannelijke hoofdrol in een dramaserie (Jeremy Strong), beste schrijver voor een dramaserie (Jesse Armstrong), beste regisseur voor een dramaserie (Andrij Parekh) en ook de Emmy voor Beste Dramaserie is dit jaar voor Succession. Billy Crudup uit The Morning Show sleept de prijs voor beste mannelijke bijrol in een dramaserie binnen, actrice Julia Garner uit Ozark wint beste vrouwelijke bijrol en verslaat daarmee onder andere Meryl Streep en Jennifer Aniston. Actrice Zendaya uit Euphoria is met haar 24 jaar de jongste winnares ooit in de categorie beste vrouwelijke hoofdrol in een dramaserie.

Eerlijk is eerlijk: ruim drie uur is voor een ‘normale’ awardshow al een behoorlijk lange zit, een versie met voornamelijk liveschakelingen is dan een nóg grotere uitdaging. Maar zonder enorm grote technische missers en met toch nog enige snelheid vond ik deze gedenkwaardige Emmy-uitreiking van 2020 een meer dan prima blauwdruk voor toekomstige awardshows tijdens de coronacrisis. Het kán dus wel en dat geeft hoop voor de komende maanden, met onder andere de Oscars in het vooruitzicht.

RTL Boulevard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore