De organisatie van het Eurovisiesongfestival houdt rekening met shows zonder publiek. Dat is een van de scenario's die worden uitgewerkt voor het internationale muziekfestijn dat in mei plaatsvindt in Rotterdam.
"Maar we gaan het gewoon weer doen, zo is de Rotterdamse mentaliteit"
De songfestivalorganisatie werkt aan vier draaiboeken. Hoeveel publiek en artiesten in Ahoy Rotterdam aanwezig zijn, hangt af van het verloop van de coronacrisis en de in mei geldende maatregelen. In het ideale geval wordt het Eurovisiesongfestival 2021 een festijn zoals alle andere jaren met een volle zaal publiek, veel pers en uitgebreide delegaties. Daarnaast wordt rekening gehouden met een beperkt aantal zitplekken of een lege zaal. Of alle deelnemende artiesten vanuit Ahoy optreden, of een video insturen is ook nog de vraag.
Entertainmentdeskundige Aran Bade volgt voor RTL Boulevard het songfestival ieder jaar weer op de voet. Hij is sceptisch over de variant zonder publiek en noemt dit dan ook 'het doemscenario'. "De vier scenario’s die vanmiddag gepresenteerd zijn geven aan dat de organisatie bereid is flinke concessies te doen. Ongeacht welk scenario het wordt, ben ik zelf benieuwd hoe de sfeer behouden kan worden. Afgelopen mei zagen we in lockdown Europe Shine A Light, wat een hartverwarmende show was, maar qua sfeer totaal niet te vergelijken valt met het normale festival."

Als het songfestival volgend jaar zonder publiek en festiviteiten doorgaat, wordt het volgens Aran een 'historisch maar ook vreemd songfestivaljaar'. "De fans hopen op een plekje in de zaal, de delegaties willen invliegen en de stad Rotterdam hoopt op flinke bezoekersaantallen. Nog los van het kostenplaatje hoop ik dat door middel van een vaccin het als normaal door kan gaan, maar ik denk dat als je realistisch kijkt naar de afgelopen periode, het hoe dan ook een aangepast songfestival zal worden."
Mocht Nederland in een lockdown-achtige situatie terechtkomen, sturen alle inzendingen video's in. In dat scenario zijn er waarschijnlijk ook geen activiteiten rond het songfestival in en rond Rotterdam. De organisatie blijft echter streven naar een songfestival met zoveel mogelijk bezoekers en deelnemers, werd vrijdagmiddag nogmaals benadrukt vanuit Ahoy waar de plannen werden uitgelegd.
Het Eurovisiesongfestival werd een jaar uitgesteld vanwege de coronapandemie. Volgend jaar gaat het festijn hoe dan ook door, maakte de organisatie al voor de zomer bekend. Op zaterdag 22 mei wordt de opvolger van Duncan Laurence gekroond. Het thema van dit jaar, Open Up, wordt meegenomen naar 2021. Ook zullen Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager de presentatie zoals gepland op zich nemen.

Gemeente Rotterdam
Said Kasmi, de Rotterdamse wethouder van cultuur, geeft aan dat Rotterdam vooral kijkt naar wat er wél kan. "Het songfestival gaat sowieso volgend jaar door in Rotterdam, wel hebben we verschillende scenario’s uitgedacht", laat Kasmi vrijdag weten. Die draaiboeken variëren van een editie zoals in 2020 de bedoeling was, eentje op 1,5 meter, een derde met reisbeperkingen en een scenario in lockdown. "Het virus is niet te voorspellen dus we kunnen geen garanties geven. Wel kunnen we ons zo goed mogelijk voorbereiden."
De gemeente Rotterdam gaat de komende tijd met ondernemers in gesprek om te kijken hoe alle activiteiten in de stad een plek en vorm kunnen krijgen. "Het blijft een spanningsveld: enerzijds willen we ondernemers helpen door ze maximaal te laten meeprofiteren van het songfestival, anderzijds willen we hen niet onnodig met nog meer investeringen opzadelen. Vandaar communiceren we zorgvuldig: niet te vroeg en niet te laat." Uiterlijk maart volgend jaar moet duidelijk worden welk scenario het gaat worden

Kasmi is zich ervan bewust dat de situatie vraagt om flexibiliteit en creativiteit. "Het is wel een uitdaging. Maar we gaan het gewoon weer doen, zo is de Rotterdamse mentaliteit. De gemeenteraad heeft zich moedig opgesteld door ook in 2021 het songfestival in Rotterdam te willen organiseren en we hebben veel geld geïnvesteerd. Daarbij weten we nu ook meer van het coronaproof organiseren van evenementen dan een paar maanden geleden, dat is een voordeel."