Ga naar de inhoud
Entertainment

Eva Jinek één jaar bij RTL: zijn de verwachtingen waargemaakt?

Eva Jinek Beeld © William Rutten

Met een bijna koninklijk onthaal werd een jaar geleden bekendgemaakt dat Eva Jinek (42), bijgenaamd de 'talkshowkoningin', van de NPO naar RTL 4 ging verhuizen. Maar heeft de grootse overstap in televisieland zijn verwachtingen waargemaakt? Rob Goossens, mediadeskundige bij zowel 'De Telegraaf' als RTL Boulevard, laat er zijn licht over schijnen.

"Aanvankelijk voelde de komst van Eva naar RTL heel erg als de laatste mogelijkheid om de late night talkshow te laten slagen"

"We kunnen wel stellen dat Eva Jinek de latenightshow op RTL een flinke boost heeft gegeven, nadat haar voorgangers Art Rooijakkers en Twan Huys daar niet in slaagden", vertelt Rob. Waar de twee heren steevast rond de 300.000 kijkers of zelfs lager scoorden, ligt het dieptepunt van Eva iets boven de 500.000 kijkers. Maar doorgaans stemmen er zeker meer geïnteresseerden op haar talkshow af.

De cijfers die ze bij de publieke omroep scoorde, zijn alleen al tijden ver uit zicht. Dat komt mede door de nieuw ontstane concurrent, op haar oude zender. "Vooraf werd gedacht dat de wisselende duo's van Op1 het af zouden leggen tegen talkshowkoningin Eva, maar niets bleek minder waar." Waar recensenten inhoudelijk gezien vaak meer te spreken waren over Jinek was het Op1 die de meeste kijkcijfers trok.

Eva
lees meer:
Eva Jinek in tranen door optreden van Danny Vera

"Aanvankelijk voelde de komst van Eva naar RTL heel erg als de laatste mogelijkheid om de late night talkshow te laten slagen. Als zelfs Eva het niet lukt, zou het einde verhaal zijn", aldus Rob. De mediadeskundige had er wel alle vertrouwen in dat het Eva ging lukken. Toch had hij qua kijkcijfers iets meer verwacht. "Dat ze in moest leveren is logisch. Je gaat namelijk naar een zender met reclameblokken. Dat kost je kijkers. Bovendien lag door het stoppen van Pauw de hele late avond open."

Want op NPO 1 vertrokken natuurlijk zowel Jeroen Pauw als Eva Jinek het warme bad. Daarom kwam de NPO noodgedwongen met Op1, dat vijf duo's de late avond toevertrouwden. En met succes, want qua kijkcijfers winnen ze doorgaans van Eva. Toch vindt Rob Jinek inhoudelijk beter. "Dat wint ze fluitend. Ze is sterker in het doen van moeilijke interviews." Maar hoe verklaart hij dan het kijkcijfersucces van de Op1-presentatoren? "Iedereen kijkt naar NPO 1. Het is de eerste associatie met het nieuws. Daar stemmen mensen toch sneller op af." 

Eva
lees ook:
Eva Jinek onthult of ze het DWDD-stokje had willen overnemen

Onlangs voerde Eva de eerste significante wijziging in haar talkshow door, dat daarvoor eigenlijk een kopie was van het praatprogramma dat ze bij de publieke omroep presenteerde. Ze sluit nu namelijk voortaan af met LuckyTV, dat eerst altijd te zien was bij De Wereld Draait Door. "Verder denk ik niet dat ze veel veranderingen door gaat voeren. Je merkt vooral dat ze zelf veel plezier wil hebben. En dat zie je terug in haar onderwerpkeuzes", aldus Rob.

Qua kijkcijfers denkt Rob dat Eva binnenkort nog wel wat kan winnen, omdat RTL hun prime-time programma's ook anders in gaat delen. Het programma vóór Jinek gaat voortaan altijd een uur duren, in plaats van een half uur. "Dat kan wel voordelig zijn voor haar. Ze gaat er niet ineens 1,4 miljoen kijkers door krijgen. Maar het kan wel zijn positieve effecten hebben."

Een samenvatting van de hoogtepunten van Jinek bij RTL 4 zie je in de video hieronder.

Eerste maanden Jinek bij RTL vol hoogtepunten

01:56