Radiostilte

Amerikaanse sterren boycotten Instagram voor één dag: 'Stop met haatzaaien'

17 september 2020 17:58 Aangepast: 17 september 2020 17:59
Kim Kardashian Beeld © ANP

Als je vandaag op Instagram kijkt, kan het zijn dat je feed leger is dan normaal. Een aantal grote Amerikaanse beroemdheden heeft besloten 24 uur lang niets te posten uit protest tegen moederbedrijf Facebook. Dat zou onvoldoende ingrijpen tegen racisme en misinformatie.

Onder de sterren die meedoen zijn grote namen als Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Katy Perry en Kim Kardashian, die met 188 miljoen volgers één van de 10 grootste Instagramaccounts beheert.

"Misinformatie die gedeeld wordt op sociale media heeft serieuze impact op onze verkiezingen en ondermijnt onze democratie", schrijft Kim op Twitter. Ze roept haar miljoenen volgers op om ook mee te doen aan het initiatief van actiegroep Stop Hate For Profit.

Harder optreden tegen verpreiders van haat

Stop Hate For Profit is al langer bezig met druk zetten op Facebook. De organisatie wil dat socialmediakanalen, waaronder Instagram en Facebook, verantwoordelijkheid nemen voor de content van hun gebruikers. Ze moeten harder optreden tegen verspreiders van haat, racisme en complottheorieën. Iets dat volgens de actiegroep nog te weinig gebeurt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advertentieboycot Facebook totaal mislukt: 'Zuckerberg laat zich niet controleren'

Mislukte boycot

In juli probeerde de actiegroep via een boycot Facebook over de streep te trekken. Duizend adverteerders zouden de site een maand vermijden waardoor Facebook inkomsten zou verliezen. Maar de actie was geen succes. Niet genoeg adverteerders deden mee en degene die meededen, keerden een maand later alweer terug.

Actieweek

Ook deze week voert Stop Hate For Profit weer actie. Directe aanleiding zijn de aankomende presidentsverkiezingen. In de aanloop van de verkiezingen zou er steeds meer foute informatie over de kandidaten de ronde doen op Facebook.

Een andere reden die wordt genoemd is het schietincident in het Amerikaanse Kenosha. Een 17-jarige jongen schoot daar twee Black Lives Matter-demonstranten neer. Na de beschieting werd de schutter online verheerlijkt als held door rechtsextremisten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore