Ga naar de inhoud
Entertainment

J.K. Rowling zorgt weer voor woede, nu met plot van nieuw boek

Beeld © Getty Images

Normaliter werd er reikhalzend uitgekeken naar een nieuw boek van Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling (55), of ze dat nu onder haar eigen naam uitbrengt of onder het pseudoniem Robert Galbraith. Haar nieuwe boek 'Troubled Blood' stuit voor publicatie echter op weerstand in plaats van enthousiasme.

Het verhaal gaat over privé-detective Cormoran Strike, die de verdwijning van een vrouw in 1974 probeert op te lossen maar te maken krijgt met een psychopathische seriemoordenaar. Je zou denken dat Rowling een goede thriller op papier heeft gezet, maar het plot blijkt bijzonder problematisch. De dader draagt namelijk vrouwenkleding gedurende het plegen van de misdaden en zou volgens media die het boek al lazen omschreven worden als een 'travestiet-seriemoordenaar' - met andere woorden, ze zet een negatief beeld neer van transgenderpersonen, vlak nadat ze onder vuur lag vanwege meerdere transfobe uitspraken.

J.K.
Lees ook:
J.K. Rowling ondertekent open brief tegen afrekencultuur

The Daily Telegraph publiceerde een vroege recensie waarin de conclusie wordt getrokken dat de strekking van Rowlings boek is: 'Vertrouw nooit een man in vrouwenkleren'. Online ging als snel de hashtag #RIPJKRowling viral, omdat ze volgens velen haar eigen carrière om zeep helpt met haar opvattingen.

De schrijfster kreeg eerder dit jaar een storm aan kritiek over zich heen vanwege uitspraken over genderidentiteit. Critici zagen die als discriminerend. "Ik ken en hou van transmensen, maar door het concept sekse te schrappen ontnemen we veel mensen de mogelijkheid om op een betekenisvolle manier te praten over hun leven", schreef ze onder meer.

J.K.
Lees ook:
J.K. Rowling gooit olie op vuur met nog meer transfobe uitspraken

Meerdere Harry Potter-acteurs hebben zich inmiddels uitgesproken over Rowlings standpunten.

Harry Potter-cast en fans woest op J.K. Rowling

04:12