Entertainment

Netflix-boycot #CancelNetflix vanwege controversiële kinderfilm

11 september 2020 11:35 Aangepast: 11 september 2020 14:08
'Cuties' Beeld © Netflix

De Franse film 'Cuties' is in première gegaan op Netflix. Wat een heugelijk moment had moeten zijn voor de makers, blijkt een ware nachtmerrie te zijn. Veel gebruikers hebben hun abonnement opgezegd naar aanleiding van de film en eisen een boycot op de streamingdienst.

"Het is onnodig om een film te maken waarin we halfnaakte 11-jarigen zien"

Cuties volgt de 11-jarige Amy die met haar familie naar Frankrijk emigreert. Hier ziet ze een aantal meisjes op straat dansen, waarna ze niets liever wil dan met hen meedoen. Filmcritici zijn laaiend enthousiast, maar Netflix-gebruikers kunnen het niet waarderen. En dat heeft alles te maken met het 'seksualiseren' van de jonge danseresjes, die ook twerken in de film.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Fifty Shades Darker komt eindelijk naar Netflix

Sinds de release is de hashtag #CancelNetflix wereldwijd trending. 'Alles op Twitter gaat over politiek, maar we kunnen het niet eens worden over dat 11-jarige meisjes die twerken, seksuele dansjes doen en geseksualiseerd worden, verschrikkelijk is?', vraagt één twitteraar zich af. 'Een film maken die seksuele exploitatie blootstelt en bekritiseert is een goed idee. Maar het is onnodig om een film te maken waarin we halfnaakte 11-jarigen zien', vindt een ander. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Netflix-baas: 'Series van Harry en Meghan worden episch'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Young Wallander is eindelijk te bewonderen op Netflix

Netflix lijkt niet van plan gehoor te geven aan de oproep. "Cuties is een sociaal commentaar tegen de seksualisatie van jonge kinderen", zegt een woordvoerder van de streamingdienst tegen Variety. "Het is een prijswinnende film en een krachtig verhaal over de druk die jonge meisjes ervaren van social media en van de maatschappij tijdens het opgroeien en we moedigen iedereen aan die iets geeft om deze belangrijke issues de film te kijken."

Regisseur Maïmouna Doucouré begrijpt de kritiek niet. "Het is een portret van een 11-jarig meisje dat in een wereld terechtkomt die veel indruk op haar maakt", legt ze uit aan Metro. "Het is belangrijk de meisjes niet te veroordelen, maar ze te begrijpen, naar ze te luisteren, en ze een stem te geven." 

Waar mensen wel heel enthousiast van worden, is Undercover. Blik vooruit op het nieuwe seizoen in de video hieronder. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore