Ga naar de inhoud
Entertainment

Musical Soldaat van Oranje maakt rentree in het theater

Soldaat van Oranje Beeld © ANP

Na zes maanden gaan woensdag de deuren van de TheaterHangaar in Katwijk weer open voor publiek. Voor het eerst sinds 11 maart wordt er een voorstelling van 'Soldaat van Oranje – De Musical' opgevoerd. Het stuk is ook de eerste grote productie in het land die weer opstart. Producent Fred Boot is blij dat zijn team kan beginnen, ook al is het met 300 in plaats van 1100 mensen in de zaal lang niet rendabel.

"Het voelt heel raar, bijzonder maar ook stoer"

"Het voelt heel raar, bijzonder maar ook stoer dat we het gewoon gaan doen en proberen", zegt Fred tegen het ANP. "Weliswaar met veel te weinig mensen in de zaal maar toch. Ik ben heel blij dat we het gaan doen en dolblij dat de 150 mensen die aan de voorstelling werken weer aan de bak kunnen."

Musical
Lees ook:
Musical Soldaat van Oranje begin september hervat

In de TheaterHangaar zijn vele coronamaatregelen genomen om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zo moet het publiek in verschillende groepen naar binnen en naar buiten, zijn er rijen stoelen uit het theater verwijderd en bij het placeren van de bezoekers worden tussen huishoudens twee stoelen vrijgelaten.

Soldaat
Lees ook:
Soldaat van Oranje krijgt eigen plek in Londen

Eeuwig doorgaan op deze manier zit er niet in, weet Fred. "We maken een behoorlijk verlies per voorstelling. Maar we hebben er toch voor gekozen om te gaan spelen om in ieder geval al die mensen die al gereserveerd hadden de voorstelling te laten zien en om onze mensen weer aan het werk te hebben. Ongeveer 60 tot 70 procent van onze medewerkers is zzp’er. Het wordt wel tijd dat ze weer een factuur kunnen sturen."

Frisse
Lees ook:
Frisse wind door cast Soldaat van Oranje

Fred hoopt het in ieder geval tot het voorjaar uit te zingen. "Dan moeten we kijken of we het nog redden als de situatie dan nog niet veranderd is. Maar dat evalueren we natuurlijk continu."

Soldaat
Lees ook:
Soldaat van Oranje ontvangt unieke musicalprijs

Soldaat van Oranje is de meest succesvolle theatervoorstelling uit de Nederlandse geschiedenis. De bewerking van het levensverhaal van verzetsstrijder Erik Hazelhoff Roelfzema trekt sinds de première in oktober 2010 doorlopend uitverkochte zalen. Inmiddels werd het stuk bijna 3000 keer gespeeld en werden er meer dan 3 miljoen kaartjes verkocht.

Soldaat
Lees ook:
Soldaat van Oranje verwelkomt 3 miljoenste bezoeker

De viering van de tiende verjaardag van de Nederlandse productie, die gepland stond voor oktober, is voorlopig uitgesteld. "Het is totaal niet gepast om in deze tijd een feestje te vieren", vindt Fred. Hij is supertrots dat Soldaat van Oranje de tien gaat halen maar nu de musical een half jaar stil heeft gelegen, telt het eigenlijk niet. "We tellen er nog een half jaar bij op en hopelijk kunnen we daarna nog langer door. Maar we zijn nu compleet afhankelijk van de ontwikkelingen van Covid."