Entertainment

Johnny de Mol over programma met dementerenden: 'Lach en traan'

31 augustus 2020 08:35 Aangepast: 31 augustus 2020 09:31

Johnny de Mol heeft ontzettend veel respect voor de deelnemers aan zijn nieuwe SBS6-programma 'Restaurant Misverstand', waarin relatief jonge mensen met dementie een restaurant proberen te runnen. Volgens de presentator is het een misverstand dat alleen oude mensen de ziekte hebben. Er is ook een aanzienlijke groep die nog actief in het leven staat, zegt hij tegen het ANP. "Dit zijn kwetsbare mensen die ziek zijn maar niet zielig. Ze willen graag gehoord en gezien worden.".

"Dit programma is echt met een lach en een traan"

De negen kandidaten, allemaal zonder ervaring in de horeca, gaan onder leiding van chefkok Ron Blaauw als restaurantmedewerker aan de slag. Dat leverde volgens Johnny de meest uiteenlopende situaties op. "Dan waren ze weer iets vergeten of wisten ze even niet meer wat voor ingrediënten bij een gerecht moeten", somt hij op. "Dit programma is echt met een lach en een traan. Dat wisselde elkaar soms in rap tempo af."

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Gordon en Johnny de Mol de hort op voor programma

De gemaakte fouten zorgen aan de ene kant voor pijnlijke momenten maar zijn aan de andere kant vaak ook gewoon grappig, ook voor de deelnemers. Af en toe lachen is essentieel, zegt Johnny. "Op het moment dat je er om kan lachen ben je de schaamte voorbij. Wij zagen dat ze stappen maakten als ze ook gewoon na tien keer dezelfde vraag stelden. Dat is natuurlijk heel knap als je dat kan."

Dat beaamt ook gezondheidszorgpsycholoog en hoogleraar Marjolein de Vugt van het Maastricht UMC+, die als expert aan het programma is verbonden. "Het is soms een lastig evenwicht tussen verdriet omdat iets niet lukt en plezier om een grappige vergissing. Doordat de deelnemers zelf ontzettend veel humor inbrachten ontstond eigenlijk ruimte om fouten te mogen maken", zegt ze. "Humor is een goede manier om met spanning om te gaan of met moeilijke momenten. Daarom staat het plezier op de voorgrond en is het ook niet alleen een heel moeilijk of zwaar onderwerp."

Miniatuurvoorbeeld
lees meer:

Johnny de Mol zou déze tatoeage wel willen laten weghalen

Marjolein hoopt dat Restaurant Misverstand het beeld van dementie kan veranderen en dat er meer mogelijkheden komen voor mensen met dementie en dat bedrijven of stichtingen inspiratie opdoen hoe ze ermee kunnen omgaan. "Dit programma laat zien dat je wel degelijk meetelt", stelt ze. Als expert werd zelfs zij verrast door de uitkomst. "Ik was in het begin sceptisch. Zouden ze het wel aankunnen? Ik heb onderschat wat er allemaal nog kan. Als er maar de juiste ondersteuning is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore